Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kanonerna som skulle stoppa Hitler

Adolf Hitler var Nazi-Tysklands diktator 1933–1945.
Foto: AP/TT
24-centimeters-kanonerna vid inloppet till Göteborg.
Foto: Anders Ylander
Kanonerna var det svenska Kustartilleriets stolthet.
Foto: Anders Ylander
Officerarnas matsal i Oscar II:s fort.
Foto: Anders Ylander

Här är jättekanonerna som var det svenska Kustartilleriets stolthet och som skulle stoppa Hitler vid en eventuell invasion av Göteborg.

Med sina 24 centimeters kaliber syns de än i dag i hamninloppet – bara någon kilometer från stadskärnan.

– Kanonerna skulle försvara Sverige oavsett vem fienden var, säger fortchefen Martin Tilander.

På Västerberget i Göteborg, vid Göta älvs mynning i närheten av Långedrag, ligger Oscar II:s fort. Insprängda i berget finner man flera stora kanoner vars eldrör pekar upp mot skyn. Här finns bland annat de två m/04-pjäserna. Med sina 24 centimeters kaliber är kanonerna de största av sitt slag i Sverige. Deras syfte? Att försvara Sverige från främmande krigsmakter under unionskrisen och brinnande världskrig.

Martin Tilander, 44, är fortchef och ingår i Oscar II:s forts stiftelse. Sedan 2012 håller han guidade visningar vid fortet där han berättar dess historia för nyfikna turister och historieintresserade. En historia som börjar redan kring sekelskiftet 1900. Fortet, som är en del av Älvsborgs fästning, stod klart 1907 och har fått sitt namn efter den dåtida kungen Oscar II.

"Sverige beredde sig på norskt anfall"

– Bakgrunden var den kommande upplösningen av den svensk-norska unionen 1905. När samarbetet inte längre var önskvärt från Norges sida förberedde sig Sverige på ett norskt anfall, säger Martin Tilander.

Men någon norsk attack kom aldrig och hotet var avvärjt. Det skulle dock inte dröja länge innan första världskriget bankade på dörren 1914 och hotet blev reellt igen. Fortet och Sverige klarade sig - ännu en gång.

– När världskriget var slut tänkte man att det aldrig mer skulle bli krig. Då tog man bort allt militär verksamhet från fortet.

Kanonerna flyttade ut

Trots optimismen efter första världskriget kom så ännu ett världskrig. Kommunikationen och stridsföringen hade då förfinats. Att militären nu effektivt kunde kommunicera via radiotrafik bidrog att man flyttade ut fortets kanoner till andra delar av Göteborg medan stabsplatsen blev kvar på fortet.

De stora pjäserna - m/04 - flyttades till Torslanda. Två av fortets andra kanoner, med 15,2 centimeters kaliber, placerades på Styrsö. Ytterligare två kanoner av typen 57 millimeter hamnade på Stårholmen. Tillsammans stod de redo att avfyra sina skott mot inkräktaren.

– Sverige har alltid strävat efter att vara alliansfritt. Kanonerna skulle försvara Sverige oavsett vem fienden var, säger Martin Tilander.

Och visst avfyrade kanonerna skott. Men någon fiende träffade de aldrig.

Martin Tilander talar passionerat om arbetet med fortet som är en heltidssyssla. Just nu jobbar han och andra entusiaster med att få samtliga kanoner på sin rätta plats. Fortet stängdes ner redan 1955.

Ni försöker alltså återställa fortet till dess ursprungliga skick?

– Vi försöker inte återställda det. Vi vill egentligen stoppa tiden. Fortet är den enda konstruktionen från före första världskriget som är orörd. Nästan alla konstruktioner som är byggda kring skarven 1900 är antingen påverkade av första världskriget eller har byggts ner, säger Martin Tilander.

Oscar II:s fort

Oscar II:s fort byggdes 1899-1907. Det är en del av Älvsborgs fästning. Fortet har fått sitt namn från den dåtida kungen Oscar II. Fortet utrustades med fyra stycken så kallade batterier där totalt tolv stycken kanoner ingick. I fortet fanns bland annat ett kök, en sjukavdelning och ett logement. Korridorerna var flera hundra meter långa och totalt kunde fortet inrymma 300 man. I dag äger Statens fastighetsverk byggnaden.

Källa: Statens fastighetsverk.

KARTA

I samband med andra världskriget flyttade Batteri I-III från Oscar II:s fort ut till olika anläggningar i Göteborg för att användas av Kustartilleriet.

Batteri I

Var utrustat med två 15,2-centimeterskanoner. Dessa flyttades under andra världskriget till Styrsö. I samband med att Kustartilleriet lades ner flyttades kanonerna tillbaka till fortet i början av 2000-talet.

Batteri II

Bestod av två 24-centimeterskanoner, vilka hamnade vid Batteri Torslanda under andra världskriget. Batteri Torslanda var en militäranläggning som låg mellan Hällsvik och Hjuvik i Torslanda. Under 90-talet fick kanonerna flytta tillbaka till fortet.

Batteri III

Var utrustad med fyra stycken 57 millimeters kanoner. Under andra världskriget flyttades batteriet till ön Stårholmen. De kom tillbaka till fortet först för några år sedan. En av de fyra pjäserna har återmonterats på fortet. De tre andra väntar fortfarande på att återföras till sin rätta plats.

Götiska batteriet

Götiska batteriet var en egen anläggning, fristående från fortet, och hade fyra stycken 57 millimeters kanoner. Kanonerna har aldrig flyttats från platsen.