Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Känns sorgligt att se den här utvecklingen"

Ingrid Broms, 30, fick nog av arbetssituationen och sade upp sig från Sahlgrenska.
Foto: Privat
Ingrid Broms har arbetat som sjuksköterska på Sahlgrenska i fyra år.
Foto: Robin Aron / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Manifestationen hålls i 26 städer i Sverige, en av dem är Göteborg.

Mer övertid, hårdare belastning och mindre tid till patienterna.

Till slut fick sjuksköterskan Ingrid Broms, 30, nog – och sade upp sig från Sahlgrenska.

– Det känns sorgligt att se den här utvecklingen, säger hon.

Nu arrangerar hon en vårdmanifestation i Göteborg.

För fyra år sedan började Ingrid Broms arbeta som sjuksköterska på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Men hennes arbetsglädje försvann mer och mer allt eftersom tiden gick.

I våras klarade hon inte av det längre, som P4 Göteborg tidigare rapporterat om. Ingrid sade upp sig.

– Jag kände att det inte var en hållbar miljö att jobba i och tyckte inte heller att vi kunde ge en så bra vård som jag ville göra. Jag kände att jag inte kunde vara kvar, säger hon.

Sämre villkor

Hon upplever att sjuksköterskornas villkor blivit sämre och sämre.

– Det har blivit mer av den problematik som jag såg från början med övertid och en hög arbetsbelastning. Dessutom har man infört treskift och man får inte tillräcklig återhämtning. Tillsammans med dåliga löner har det gjort att många har slutat, säger hon.

– Det har försvunnit mycket sjuksköterskor och på grund av det har man varit tvungna att stänga vårdplatser. Det är verkligen en utveckling som jag upplever gått nedåt under den tiden jag har jobbat.

Hur känns det?

– Det är jättetråkigt. Vi vill kunna ge en trygg och bra vård till alla patienter, men det är svårt med de förutsättningar som finns. Det är väldigt, väldigt frustrerande när man som personal försöker signalera att det här inte funkar och man upplever att man inte får tillräckligt med gehör.

"Slut på rean"

Den fjärde september hålls en landsomfattande manifestation mot villkoren i vården. Under parollen "Slut på rean – en annan vård är möjlig" sluter personal och patienter upp för att förutsättningarna inom vården ska bli bättre.

En av de 26 aktuella städerna är Göteborg. Det är Ingrid Broms som håller i manifestationen på Gustav Adolfs torg.

– Vi kommer att ha lite olika tal från människor inom de olika vårdprofessionerna och från patienter och så avslutas det med att Räfven spelar. Vi hoppas verkligen att det blir stor uppslutning, det räknar vi med, säger hon.

Hon säger att hon ska fortsätta arbeta som sjuksköterska fram igenom, men att hon just nu behöver en paus från yrket. Initiativet till manifestationen tog tre sjuksköterskor från Stockholm och Skåne.