Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kändisarnas upprop för att rädda kyrkan

Sjömanskyrkan i Göteborg.Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Författaren Viveca Lärn.Foto: HANNA BRUNLÖF
Skådespelaren Sven Wollter.Foto: /IBL / /IBL
Skådespelaren Thomas von Brömssen.Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Skådespelaren Ulla Skoog.

Turerna kring anrika Sjömanskyrkan i Göteborg har varit många. 

I en ny debattartikel i GT vill nu kända ansikten, som Sven Wollter, Viveca Lärn, Ulla Skoog, Ebbot Lundberg och Tomas von Brömsen att verksamheten räddas från nedläggning. 

Där vill de också sätta press på Göteborgs stad, som ännu inte tagit något beslut i frågan. 

I december stängde restaurang Kuling och Sjömanskyrkan i Göteborg, efter att ha funnits i 60 år. Anledningen var att det inte fanns ekonomi för att få verksamheten att gå runt och beslutet gjorde många upprörda. 

Flera av stamgästerna har tidigare arbetat till sjöss och använt Kuling som en mötesplats i flera decennier. 

– Göteborg som är Nordens största hamnstad borde väl ha sin Sjömanskyrka kvar? Det är förjävligt, sa en av gästerna till GP i samband med beslutet. 

Behöver sälja

Till GP sa också Christina Backman, vice ordförande för stiftelsen som driver verksamheten, så här: 

– Vi tycker naturligtvis att det här är väldigt tråkigt. Men har man inga pengar då går det inte att driva någon verksamhet. Restaurangen är inte heller någon isolerad ö, utan hela huset stänger nu. Sjömansprästen slutar och vi har varslat all personal, säger Christina Backman, vice ordförande för stiftelsen. 

Någon ljusning för stiftelsen har det inte blivit under coronavåren. Men sedan nedläggningen har det höjts många röster om och för Sjömanskyrkans framtid. Stiftelsen har sagt att de behöver sälja fastigheten, men i ett nytt upprop, där 5 000 göteborgare har skrivit under, kräver författarna att Göteborgs stad tar över Sjömanskyrkan – och bevarar den. 

När Sjömanskyrkans stiftelse nu tvingas sälja fastigheten på Amerikagatan, på grund av bristande ekonomi, skulle det vara ett helgerån att sälja ut till något privat fastighetsbolag för exploatering eller förändring av den unika sjö- och kulturhistoriska miljön”, skriver debattartikelns författare. 

Kändisar skriver på

Bland namnen som har skrivit under finns kända göteborgare som Sven Wollter, Viveca Lärn, Tomas von Brömssen, Ulla Skoog och Ebbot Lundberg. De vill se fortsatt verksamhet i Sjömanskyrkan som de menar har ett stort kulturellt värde samtidigt som det är en mötesplats för många äldre i staden. 

Göteborgs kommunstyrelse beslutade i april att se över möjligheten att köpa Sjömanskyrkan och diskussionerna pågår fortfarande. Senast i juni sa Christina Rogestam, ordförande för stiftelsen, att man väntade på kommunens besked: 

– Jag hoppas vi får ett besked innan sommaren kommer i gång ordentligt, sa hon till Göteborg Direkt

Oklar framtid

Anledningen till kommunens intresse är främst en framtida älvförbindelse mellan Stigberget och Lindholmen. Där skulle Sjömanskyrkan, som redan ligger på kommunal mark, kunna ha nytta för kommunen. I juni svarade de dock att det ännu inte fanns något beslut taget. Ett annat alternativ, om kommunen köper fastigheten, är att Sjömanskyrkan rivs. 

En tredje möjlighet för stiftelsen är att sälja till ett fastighetsbolag. Jörgen Andersson på kommunens fastighetskontor sa så här till Göteborg Direkt i juni:  

– Mycket hänger på vad som sker i området över tid. Jag har svårt att uttala mig om hur byggnaden kommer påverkas av tänkbara stadsutvecklingsprojekt. När det gäller verksamheten som sådan har jag inte så mycket kunskap om det går att fortsätta i andra lokaler. Det vet nog kyrkan bäst själv. Sedan förstår jag att verksamheten är starkt förknippad med kyrkan och lokalerna.