Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kändisarna på Marstrand – Västsveriges gräddhylla

Marstrand, som ligger i Kungälvs kommun, är ett sommarparadis för både turister och en rad kändisar och företagsledare. Dessutom känt som seglingsmetropol med flera stora tävlingar varje år.Foto: HENRIK JANSSON
Flygbild över Peter Hjörnes bostad på Marstrand.Foto: HENRIK JANSSON
Monica Ahlberg, kokboksförfattare och kock, har skrivit en bok om Bergs konditori på Marstrand.Foto: Pressbild
I år är det 24:e gången som Match Cup Sweden arrangeras på Marstrand och lockar några av världens bästa seglare till ön.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Seglarveckan på Marstrand 2014.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Marstrand är seglarnas och de välbeställdas sommarparadis – en idyll där den kungliga glansen från Oscar II:s dagar stannat kvar.

På Västkustens gräddhylla har en rad kändisar och företagsledare placerat sig.

Journalisten och tv-profilen Ebba Kleberg von Sydow, tidningsägaren Peter Hjörne och Spotifymiljardären Felix Hagnö är bland de som firar somrarna på ön.

– Marstrand har ett magiskt skimmer, säger Ebba Kleberg von Sydow om platsen dit hon återvänder varje år.

Vackra, ståtliga trähus utmed och ovanför kajen, idylliska kullerstensgränder, lyxiga butiker och krogverandor med spanläge. Och inte minst ett livligt båtliv med regattor och seglingsmästerskap dit de bästa seglarna återvänder varje år.

Marstrand har länge varit en sommarklassiker för societeten.

 

LÄS MER: Sillens helg på Marstrand 

 

Orten fick hög status redan i slutet av 1800-talet när Oscar II höll till på ön under somrarna de sista 20 åren av sitt liv (1887–1907). I decennier har kändisar, företagsledare och välbärgade familjer slagit sig ner på Marstrand.

"Saltvatten i generna”

Leif Johansson, tidigare Volvo-vd och numera styrelseordförande för Astra Zeneca, har i en tidigare intervju i Chalmers magasin sagt att det bara är ett ställe som toppar alla andra platser han besökt runtom i världen:

– Allra bäst trivs jag i snipan i hamnen i Marstrand. Jag har saltvatten i generna på något sätt.

 

Leif Johansson, styrelseordförande i Astra Zeneca, älskar Marstrand och har sagt att han har ”saltvatten i generna på något sätt”.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

 

Leif Johanssons köpte sitt hus på Marstrand år 2000 för åtta miljoner kronor. Det senaste taxeringsvärdet ligger på drygt 10,2 miljoner.

Tidningsägaren Peter Hjörne och hans familj tillbringar sedan många år tillbaka somrarna på Marstrand där han och hustrun Karin Tufvesson Hjörne äger ett trähus från 1920. Det är på 213 kvadratmeter och ligger nära havet vid hamnen. På tomten finns också en pool och fastigheten har ett taxeringsvärde på 10,3 miljoner kronor.

Inte långt från villan ligger ett annat hus på 183 kvadratmeter som Peter Hjörne är ensam ägare till.

 

Tidningsägaren Peter Hjörne äger två fastigheter på Marstrand.Foto: MARIA GREDESKOG

 

Hjörne äger två hus

Även Spotifymiljardären Felix Hagnö håller till i seglarparadiset. Han köpte sitt hus på Marstrand 2005 och i samband med skilsmässan från hustrun Sara i januari 2018 värderades det till 22 miljoner kronor inklusive bohag.

 

Felix Hagnö och exhustrun Sara 2015.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

Likaså Izettlemiljardären Jacob de Geer är Marstrandsbo och har ett hus från 1909 med en bostadsyta på 97 kvadratmeter.

 

Jacob de Geer.Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL BILDBYRÅ

 

Jacob de Geer har ett långt förflutet på Marstrand. Han berättade i en intervju med DI att han som tolvåring hade sitt ”tristaste sommarjobb” på ön:

– Jag var helt enkelt en levande reklamskylt med två stora plakat hängandes fram och bak, på vilka det stod något i stil med "Bergs Café, 300 meter".

Under 1980- och 1990-talen ägde tidigare Volvochefen Pehr G Gyllenhammar det gamla fyrhuset, kallat ”Lyktan”, som är ett landmärke på Koön vid Marstrand.

 

Pehr G Gyllenhammar ägde i flera år ett av Marstrands landmärken, det gamla fyrhuset.Foto: TOMAS LEPRINCE

 

Kocken och matskribenten Monika Ahlberg, som växte upp i Kungälv, är också flitig Marstrandsbesökare. En av hennes många kokböcker handlar om anrika Bergs konditori som ligger alldeles vid kajen på ön.

Ebba: ”Ett magiskt skimmer”

Journalisten, författaren och tv-profilen Ebba Kleberg von Sydow har ofta pratat om sin kärlek till Marstrand där hon har tillbringat sin barndoms alla somrar. I boken ”Sommar med systrarna von Sydow” från 2012 tar hon och systern Amy med läsarna till ön och bjuder på recept för sommarens kalas, mingel och bruncher.

 

LÄS MER: Peter Hjörne räddades av 300 skattemiljoner

 

– Marstrand har ett magiskt skimmer, konstaterar hon.

– Det är så enormt vackert och har en så spännande historia. Detta i kombination med det myllrande folklivet gör det unikt. Det finns mycket att se och göra som är inklämt på denna lilla ö.

 

Flygbild över Marstrand. Den som inte har egen båt kan ta personfärjan den korta färden från Koön till Marstrandsön.Foto: HENRIK JANSSON

 

Ebba Kleberg von Sydow besöker fortfarande Marstrand varje sommar med sin familj.

– Då bor vi hemma hos mamma och pappa. Vi klämmer ihop oss tillsammans med min syster och hennes barn, min lillebror och hela högen. Jag har kusiner och släkt och gamla kompisar som också bor på ön. Så rundan på kajen tar ganska lång tid när jag kommer dit, säger hon.

 

Ebba Kleberg von Sydow.Foto: Pressbilder

 

Segling i världsklass

Marstrand är starkt förknippad med segling i världsklass  och tävlingar som lockar den absoluta eliten. 

Den 4–8 juli arrangerades den årliga seglarveckan med GKSS Match Cup Sweden som är ett av världens ”mest respekterade” seglingsevenemang. Invigning, ”after sail” och festkvällar på borggården i Strandverket, den gamla försvarsanläggningen som numera hyser en populär konsthall.

I år arrangerades tävlingen för 24:e gången och chansen till kändisspaning var som vanligt stor.

 

Ebbas bästa Marstrandstips

”Det är ett måste att ta en tur längs kajen, att göra en kaj-runda för att spana på folk, känna in stämningen och snicksnacka lite.”

”Ett annat måste är att ta en tur på Carlstens fästning. Det är något man ofta glömmer om man varit på ön i alla år. Jag har återupptäckt fästningen med mina barn.”

”Missa inte Bergs konditori som har Sveriges godaste kanelbullar.”

”Ett annat tips är att promenera ut till nakenbadet på den kargare sidan av ön. Bara tio minuters promenad från folkvimlet är det en storslagen natur.”

”Läs på om Marstrands historia. Den rymmer allt från kungligheter till frihamnstiden. Och Sveriges första synagoga byggdes här. En bättre Hollywood-film skulle kunna göras om Marstrand.”