Lotta Engberg trivs tillsammans med sin älskling, golden retrievern Alice. Foto: Sara PetterssonLotta Engberg trivs tillsammans med sin älskling, golden retrievern Alice. Foto: Sara Pettersson
Lotta Engberg trivs tillsammans med sin älskling, golden retrievern Alice.  Foto: Sara Pettersson
Ralf Edström älskar sin rymningsbenägne katt Tussen. Foto: Robin AronRalf Edström älskar sin rymningsbenägne katt Tussen. Foto: Robin Aron
Ralf Edström älskar sin rymningsbenägne katt Tussen.  Foto: Robin Aron

Kändisarna berättar om sina husdjur

Publicerad

Lotta Engberg kan inte tänka sig ett liv utan sina hundar.

Och Ralf Edström är galen i sin katt Tussen - som försvunnit gång på gång.

Vi har talat med kändisarna om deras älskade husdjur.

– En hund är världens bästa kamrat. Utan hund så är man inte en hel familj. Det är villkorslös kärlek, säger Lotta Engberg.

Lotta Engberg är hundgalen. Ändå sedan hon var liten har hundarna funnits i hennes liv. I dag bor Lotta tillsammans med sina golden retrievers Alice och Ellen, sex respektive åtta år gamla.

– Jag är verkligen en hundmänniska. De är världens bästa kamrater. De skapar så mycket kärlek och lust, säger hon.

Lotta påpekar vikten av många och långa promenader.

– Vi har skogen väldigt nära där jag bor. Vid mina promenader låter jag dem springa fritt.

Ingen hundsport

Däremot ägnar sig Lotta inte åt hundsport eller träning av sina hundar i en strikt mening.

– Nej, det är inte ett sådant intresse jag har. De är mina kompisar - vi är ett.

Vad är det bästa med att ha hund?

– Sällskap, kärlek, motion. Och man kan alltid prata med sin hund.

Lotta Engberg har bara varit utan hund en kort period i sitt liv.

– Enda gången jag har varit utan hund var under ett och ett halvt år. Då kändes livet inte helt. Men man blir bekvämare och kan göra vad man vill när man vill.

Edström: "Tussen är underbar."

Fotbollslegendaren och den forne radioprofilen Ralf Edström har tillsammans med sin fru Carina åttaåriga katten Tussen.

– Han betyder mycket för mig. Han är underbar. Men det går inte att styra över en katt, det är de som bestämmer. "Hundar har husse och matte och katter har en uppassare", brukar man ju säga, och det stämmer väldigt väl.

Ralf är övertygad om att djur har en positiv inverkan på människor.

– Nu har ju vi inte barn hemma. Men jag tror det är bra för barn att växa upp tillsammans med djur.

Rymt flera gånger

Utekatten Tussen har dock förmågan att vilja rymma. En gång var han borta i fem månader.

– Då trodde jag att han var körd. Han är hemma nu, men har varit borta flera vändor efter det. Först var han borta i fem dygn, sen sju dygn och för två veckor sedan var han borta tio dygn igen. Men han dyker alltid upp på samma ställe där vi bodde innan, säger Ralf Edström.

Tussen har en stark personlighet

– Han har järnvilja och är en duktig jägare. Men han är även kelsjuk. Han är en jäkel på att fjäska när han vill ut.

Vågar ni släppa ut honom igen?

– Han är ju utekatt, och jag vill inte att han ska vara inne. Men nu får han bara gå ut när det är ljust, avslutar Ralf Edström.

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER