Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kändisadvokat fälls: Tog betalt för besök som aldrig ägt rum

Den kritiserade Göteborgsadvokaten Kalle Ahlqvist på platsen där 27-årige Anton dog. Ahlkvist försvarade den Hells Angels-anknutne torpeden i det uppmärksammade målet. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Hovrätten i Västra Sverige ifrågasätter starkt att Kalle Ahlqvist besökt sina klienter alla de gånger han tagit betalt för. Foto: SVEN LINDWALL

Den högprofilerade Göteborgsadvokaten Kalle Ahlqvist tog betalt för besök hos häktade klienter – men i loggarna på häkten runtom i landet gav besöken inga spår.

Nu fälls han av Advokatsamfundet för andra gången på kort tid: med två varningar och 50 000 kronor i straffavgift.

– Det är nån liten råtta som borde ha mer kärlek och mer kramar, säger Kalle Ahlqvist om den anonyme brevskrivare som lämnat över hans inlägg på Facebook där advokaten bland annat firar med klienter i ett fotbollshuliganmål.

Kalle Ahlqvist har anlitats i en lång rad kända mål, bland annat den stora gängrättegången efter massakern på Vår krog & bar på Hisingen.

Och det är bland annat hovrätten i Västsverige som genom hovrättspresidenten Ralf G Larsson anmält Kalle Ahlqvist till Advokatsamfundet efter att domstolen själv granskat advokatens kostnadsräkningar.

I kostnadsräkningarna ska advokater skriva upp den arbetstid och de kostnader man haft för sitt uppdrag. Stora kostnader som i regel hamnar på staten och skattebetalarna.

Och i Kalle Ahlqvists fall fann hovrätten i Västra Sverige en mängd felaktigheter.

 

LÄS MER: Kalle Ahlqvist tillbaka på misstänkte Hells Angels-torpedens mordplats 

 

Hovrättspresidenten: "Det är medvetet"

I 53 av 140 granskade kostnadsräkningar underkände hovrätten Kalle Ahlqvists uträkningar som för höga. Av dessa bedöms 20 vara rena felskrivningar och felräkningar, medan resterande 33 fall måste handla om någonting annat än bristande noggrannhet, skriver hovrätten i sin anmälan till Advokatsamfundet. 

– Om det inte är bristande noggrannhet är det medvetet, något annat alternativ finns inte, säger hovrättspresidenten Ralf G Larsson. 

Bland annat ifrågasätter hovrätten starkt att Kalle Ahlqvist besökt sina klienter alla de gånger han tagit betalt för resor och arbetstid för just klientbesök. Bland annat saknas Kalle Ahlqvists namn gång på gång i de besöksloggar som häktena har.

– Det är helt sjukt, säger Kalle Ahlqvist och menar att man från olika håll i den juridiska världen vill komma åt honom.

 

LÄS MER: Livstidsdömde Ahmed Warsame – dömd för Vår krog & bar berättar själv 

 

Hovrätten i Västra Sverige har granskat alla advokat Kalle Ahlqvists kostnadsräkningar - och funnit en rad felaktigheter. Foto: SVEN LINDWALL

 

"Lämnar oriktiga uppgifter"

Han beskriver sig själv som en annorlunda figur i advokatyrket, något som han också lyfter fram i presentationen av sin advokatbyrå: "Välkommen till en advokatbyrå som vågar vara annorlunda". Och att hans framgång gjort vissa kolleger avundsjuka.

Advokatsamfundet konstaterar i sitt beslut att Kalle Ahlqvist inte bara brustit i noggrannhet när det kommer till kostnadsräkningarna utan "även lämnat oriktiga uppgifter i olika avseenden". Han har därför allvarligt åsidosatt sina plikter som advokat, enligt samfundet. 

– Det är helt fel. Det finns med en miljard procent inte något medvetet, säger Kalle Ahlqvist som däremot kan hålla med om att han inte varit tillräckligt noggrann och skrivit fel datum ibland. 

Och även om besöken inte skett just på de datumen menar han att det bara är att fråga hans klienter för att inse att han gör minst de besök som han tagit betalt för.

Advokatsamfundet håller inte med och tilldelar Kalle Ahlqvist en varning och 50 000 kronor i straffavgift. Det är den allvarligaste påföljden före uteslutning.

 

LÄS MER: 173 kilo cannabis i lägenhet i Alingsås 

 

Hovrättspresidenten vid Hovrätten för Västra Sverige, Ralf G Larsson. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Utreddes av särskild åklagare

Ett skäl är att han fälldes för liknande felaktigheter med kostnadsräkningar så sent som i augusti förra året och därefter återfallit i samma beteende. Den gången fick han betala 5000 i straffavgift sedan Skaraborgs tingsrätt hade anmält advokaten för samma sak, bland annat för besök som inte påstods ha ägt rum. Tingsrätten gjorde även en polisanmälan, men förundersökningen lades ned efter en längre tid då brott inte kunde styrkas. Bland annat var det svårt att garantera att alla advokatbesök verkligen skrevs in i häktets loggbok. 

Något Kalle Ahlqvist också återkommer till i sina svar till Advokatsamfundet. 

Hovrättspresidenten Ralf G Larsson säger att det är ovanligt att domstolen tvingas gå vidare med en anmälan till Advokatsamfundet för den här typen av händelser. 

– Vi är skyldiga att vara noggranna med statens finanser och statens ekonomi. Vi är skyldiga att se till så att det är skäliga belopp som staten betalar ut , säger Ralf G Larsson.

På samma möte som Advokatsamfundet beslutade om varningen och straffavgiften mot Kalle Ahlqvists kostnadsräkningar beslutades även om en varning för helt andra saker: för olämpliga inlägg på advokatens privata Facebook-sida.

 

Åklagaren Peter Larsson och advokaten Kalle Ahlqvist får platsen utpekad där Anton, 27, hittades död i Sisjön. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Kalle Ahlqvist: "Det är någon liten råtta"

Det är en anonym anmälare som slagit larm och Advokatsamfundet kommer fram till att Kalle Ahlqvist i och med inläggen brutit mot god advokatsed.

I ett inlägg publicerar Kalle Ahlqvist ryggtavlorna på tre personer med band till fotbollsfirman Wisemen som friats i ett uppmärksammat fotbollshuliganmål med texten: "Representerar/firar med tre klienter, åtalet ogillades ... det var bara tre visemän som gillar fotboll ... Skål".

Kalle Ahlqvist har anlitats i en lång rad kända mål, bland annat den stora gängrättegången efter massakern på Vår krog & Bar i Hisingen.

– Det är nån liten råtta som borde ha mer kärlek och mer kramar som har skrivit detta, säger han om den anonyma brevskrivaren och menar att Facebook-inläggen inte ska ses som allmänt spridda då de finns på en stängd Facebook-sida. 

– Jag fattar från hjärtat inte detta, inte från min hjärna heller. Jag är direkt och tydlig och säger från hjärtat precis vad jag tycker.

Du är en av de mer profilerade brottmålsadvokaterna i Göteborg och detta händer. Vad kommer detta innebära för dig?

– Det betyder ingenting. Ingenting. Men jag kan väl inte uttala mig om det heller, då får jag en varning till, känns det som. 

 

Advokaten Kalle Ahlqvists Facebook-inlägg

• "Representerar/firar med tre klienter, åtalet ogillades ... det var bara tre visemän som gillar fotboll ... Skål" (Bild på de tre klienterna)

• "Dagens höjdare! Nöjd klient vill ge en lyckosouvenir, spränggranat och egentillverkad hållare, inför en huvudförhandling i tingsrätten, i tron av att det är en attrapp. .. haha ..." ... "Den kommer absolut ge lycka i den kommande vårdnadsprocessen klienten ligger i"

• "180 på 100-väg... tredje gången polisen sympatiserar med en stressad advokat!! Den här gången på väg till häktet i Mariestad för polisförhör ... tack polisen"