Kända svenska läkaren kopplad till Jeffrey Epstein

”Dubins-familjen är förskräckta av de nya anklagelserna”.
Enligt Business Insider upprättade Eva Andersson-Dubin en stiftelse efter att Epstein kommit ut ur fängelset, vilket gjorde det möjligt för honom att donera pengar till hennes arbete för bröstcancer utan att hans namn avslöjades.
Foto: CATARINA LUNDGREN ÅSTRÖM / IBL
Jeffrey Epstein.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Drottning Silvia besökte år 2012 Eva Andersson-Dubin i New York, där hon satsade på en bröstcancerklinik
Foto: Kungahuset.se
Jeffrey Epstein har bland annat räknat Donald Trump, Bill Clinton och brittiska Prins Andrew till sina vänner.
Foto: BRIAN FLANNERY / STELLA PICTURES/PACIFICCOASTNEWS

WASHINGTON DC. Det mäktiga miljardärsparet Eva Andersson-Dubin, 58, och Glenn Dubin, 62, beskrivs som nära vänner till sexbrottsmisstänkte Jeffrey Epstein.

När han lämnade fängelset 2009 hjälpte hon miljardären tillbaka till societetskretsarna i New York, enligt New York Times.

Enligt tidningen användes deras vänskap för att få andra att inte döma honom för snabbt.

Dollarmiljardären och finansmannen Jeffrey Epstein, 66, sitter sedan i juli häktad i New York, misstänkt för människohandel. Enligt FBI ska ett dussintal flickor, varav flera minderåriga, finnas bland offren som lurades med till lyxbostäder i Florida och New York och fått betalt för sexuella tjänster.

Trump backar minister efter kritik.

Epstein är sedan 80-talet ett känt namn i New Yorks finansvärld och har enligt flera amerikanska medier bland annat räknat Donald Trump, Bill Clinton och brittiska Prins Andrew till sina vänner.

Men det finns även kopplingar till Sverige i miljardärens sociala kretsar.

Eva Andersson-Dubin blev känd som Fröken Sverige under 80-talet och grundade efter en karriär som toppmodell bröstcancerkliniken Dubin Breast Center i New York. Hon är gift med Glenn Dubin, grundare av fondförvaltaren Highbridge Capital Management och enligt New York Times ligger på plats 1 168 på Forbes lista över miljardärer.

Jeffrey Epstein – detta har hänt:

Riskerar 45 års fängelse för sexbrott

• Den amerikanske finansmannen Jeffrey Epstein, 66, är en dömd sexförbrytare. Innan han dömdes 2008 för sexuellt utnyttjande av minderåriga flickor umgicks han i USA högsta finansiella, politiska och artistiska kretsar. 

Trots allvarliga åtalspunkter lyckades han förhandla fram en överenskommelse med åklagaren som ledde till ett mycket milt straff. Han dömdes för ett mindre allvarligt sexköpsbrott till endast 13 månaders fängelse – och fick lämna fängelset varje dag för att gå till jobbet.

• Epstein sitter nu frihetsberövad sedan den 6 juli. Han är åtalad för trafficking och sexuellt utnyttjande av minderåriga flickor. Enligt åtalet har Epstein utnyttjat ett stort antal unga flickor, några bara 14 år, i sina hem i Florida och på Manhattan. Han ska också ha betalat ungdomar för att rekrytera andra flickor. 

Åtalet gäller i första hand perioden 2002–2005. Han riskerar upp till 45 års fängelse.

• I januari 2015 hävdade Virginia Roberts (nu Giuffre) att Jeffrey Epstein hade hållit henne som sexslav 1999–2002 när hon var tonåring. Hon anklagade honom för att ha slussat henne vidare till kända män som den brittiske prins Andrew och den berömde amerikanske advokaten och professorn Alan Dershowitz. Båda förnekade att de haft sex med henne. Hon sade också att hon rekryterat andra minderåriga flickor till Epstein.

Epstein dömdes redan 2008

Paret är också välkända filantroper och köpte 2006 Jacqueline Kennedy Onassis tidigare våning på exklusiva Fifth Avenue på Manhattan.

Enligt tidningen har den svenska före detta modellen en lång historia med Jeffrey Epstein och har varit en lojal vän sedan 80-talet, då de var ett par. Epstein ska ha varit den som uppmuntrade henne att lägga modellkarriären åt sidan för att i stället utbilda sig till läkare.

Efter att Eva Andersson-Dubin gifte sig förblev de båda vänner, enligt New York Times.

Jeffrey Epstein dömdes redan 2008 för ett liknande uppmärksammat fall. Epstein dömdes då till 13 månaders fängelse efter en uppgörelse med åklagaren, enligt CNN.

Trots den domen har flera amerikanska medier beskrivit hur Eva Andersson-Dubin och hennes make fortsatt att umgås med honom.

Bland annat bjöds han in till en tillställning hemma hos paret under Thanksgiving 2009, kort tid efter att han hade lämnat fängelset. Enligt Business Insider ska Andersson-Dubin ha skrivit i ett intyg till Epsteins övervakare att hon och hennes make var 100 procent bekväma med att Epstein vistades i närheten av deras barn.

New York Times skriver:

”Om Mr. Epstein hade Dr. Andersson-Dubins vänskap, skulle det antyda till andra att inte döma honom för snabbt”.

Enligt Business Insider upprättade Eva Andersson-Dubin även en stiftelse efter att Epstein kommit ut ur fängelset, vilket gjorde det möjligt för honom att donera pengar till hennes arbete för bröstcancer utan att hans namn avslöjades.

Efter de nya anklagelserna mot Epstein har paret nu, liksom flera andra av hans vänner, tagit avstånd från honom.

”Dubins-familjen är förskräckta av de nya anklagelserna”

Till Expressen skriver en talesman för Eva Andersson-Dubin:

”Dubins-familjen är förskräckta av de nya anklagelserna mot Jeffrey Epstein, som i dag inte alls liknar den person de kände tidigare. Hade de vetat om det avskyvärda och outsägliga uppförandet som beskrivs i dessa anklagelser, hade de brutit alla band för längesedan och de hade absolut inte låtit honom vara nära deras barn”. 

Uttalandet fortsätter:

”Dubins-familjen var lojala vänner och trodde av misstag att mr. Epstein, en person de känt i årtionden, hade rehabiliterat sig själv efter hans försvar 2008 och att han förtjänade en andra chans”. 

Fröken Sverige med cancerklinik

• Eva Andersson-Dubin, född 1960, från Uddevalla vann Fröken Sverige-tävlingen 1980. Hon började jobba som modell och hamnade i New York. 

• Hon utbildade sig också till läkare och gifte sig med den amerikanske finansmannen Glenn Dubin. Paret bor i New York med sina tre barn.

• Hennes namn har dykt upp i Jeffrey Epstein-utredningen eftersom hon under en period var Epsteins flickvän, enligt New York Times. Hon och maken har haft fortsatt goda relationer med Epstein.

• Paret Dubin har satsat 100 miljoner kronor på en bröstcancerklinik i New York. Drottning Silvia träffade Eva Andersson-Dubin i New York 2012.

Även till Business Insider säger en talesperson för Eva Andersson-Dubin att paret trodde att Epstein hade blivit rehabiliterad. 

Och New York Times skriver att trots uppgifter om Jeffrey Epsteins beteende genom åren, säger sig Eva Andersson-Dubin nu vara chockad.