Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känd svensk finansman dömd för våldtäkt i Frankrike

Finansmannen har dömts vid Göteborgs tingsrätt.Foto: HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

En känd finansman från Västsverige har dömts för att ha våldtagit en kvinna i Frankrike. 

– Rätten anser att bevisningen håller för en fällande dom. Det handlar bland annat om bevis i form av filmer och chattkonversationer, säger Kajsa Rapp, chefsrådman.

Mannen döms till fängelse ett år och fyra månader.

Rättegången hölls för några veckor sedan och under onsdagen föll domen i Göteborgs Tingsrätt.

Tingrätten har också bestämt att finansmannen ska vara fortsatt häktad tills domen vinner laga kraft.

Finansmannen förnekar

Mannen befinns alltså skyldig till en våldtäkt mot en kvinna sommaren 2017 på Franska rivieran. Kvinnan ska vid tillfället ha varit i en särskilt utsatt situation. Hon har varit påverkad av ”medvetslöshet, sömn, berusning eller annan drogpåverkan”, som åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud uttryckte det i stämningsansökan.

Finansmannen har hela tiden nekat till brott. Han har förnekat att han tvingat kvinnan till samlag. Han har också förnekat att målsäganden varit medvetslös, sovit, varit berusad eller drogpåverkad, alltså inte befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Men såväl åklagare som tingsrätten menar att de filmer som visar samlaget att det handlar om våldtäkt. Det handlar om tre filmer tagna av finansmannen själv och en vän till honom.

”Jag tycker det är äckligt”

I domen står bland annat följande: Tingsrätten anser att det tydligt framgår att målsäganden på de första filmerna ligger helt orörlig och också hörs snarka flera gånger... Under samlaget uttalar (den dömde): ”So fucked” och när samlaget är avslutat slår han henne över rumpan med höger handflata.”

Kvinnan och finansmannen hade en chattkonversation efter övergreppet. Kvinnan skriver bland annat: ”Du svek mitt förtroende. ”Jag tycker inte att det är kul. Jag tycker att det är äckligt att du gjorde så mot mig inför dina vänner och lät dem filma det.”

Ett eventuellt överklagande ska vara inlämnat till Hovrätten för Västra Sverige senast 13 februari.