Kända strippklubben får fortsatt nej till nattarbete

Ägaren skriver i ett mejl att klubben kommer överklaga domen.
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
”I lagen är det förbjudet att jobba natt i Sverige mellan midnatt och 05.00”, säger Martin Wennerström, sektionschef vid Arbetsmiljöverket.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Kammarrätten följer Arbetsmiljöverkets spår – strippklubben Chat Noir förbjuds nattarbete.

Så länge de inte tecknar kollektivavtal eller får dispens.

Därmed kan den välkända strippklubben riskera att betala närmare en miljon kronor i vite.

Det var hösten 2018 som strippklubben fick ett besök av Arbetsmiljöverket. 

Då upptäcktes flera brister. Bland annat rörde det säkerheten för de kvinnor som arbetar på klubbens mindre så kallade dansrum, ensamma med enskilda kunder. 

Men under granskningens gång uppdagades också att nattklubbens personal inte får utföra arbete under nattetid.

– I lagen är det förbjudet att jobba natt i Sverige mellan midnatt och 05.00, har Martin Wennerström, sektionschef vid Arbetsmiljöverket, sagt i en tidigare intervju. 

Nästan en miljon i vite

Nu har kammarrätten i Göteborg sagt sitt i ärendet – de anser att Arbetsmiljöverket gjort rätt i att förbjuda nattarbete på strippklubben.

Redan efter Arbetsmiljöverkets granskning kunde ett undantag för nattarbete göras för bland annat arbetsplatser med kollektivavtal som reglerar arbetstiden efter midnatt eller dispens.

Chat Noir har varken kollektivavtal eller någon dispens och kan därför riskera ett vite på 950 000 kronor.

När GT pratade med restaurangchefen Pehr Trulsson i januari 2019 berättade han att de redan ansökt om dispens och är i färd med att förhandla om kollektivavtal.

GT har försökt nå strippklubben på nytt – men i ett mejl skrev Chat Noirs ägare:
”Vi kommer att överklaga domen till Högsta förvaltningsdomstolen. I övrigt har vi inga andra kommentarer än att verksamheten, sedan 26 år, fortgår precis som vanligt.”

Bristande säkerhet för kvinnorna

I samband med kontrollen hos Chat Noir anmärkte Arbetsmiljöverket också över bristande säkerhet för kvinnorna i verksamheten. 

”I lokalen finns tre separata dansrum där striptease utförs nära enskilda kunder. Varje rum har en dörr. Det finns larm kopplat till vakter, men då striptease utförs nära kund finns risk att de som utför stripteasen inte snabbt kan ta sig ut ur rummet vid en hotfull situation”, skrev Arbetsmiljöverket.

I den delen har Chat Noir i brev till Arbetsmiljöverket uppgett att de gjort åtgärder.

En av bristerna, enligt Arbetsmiljöverket, rördesäkerheten för de kvinnor som arbetar på klubbens mindre så kallade dansrum.
Foto: STEPHAN BERGLUND / GT/EXPRESSEN

Hells Angels kopplingar

Strippklubben har även väldokumenterade kopplingar till Hells Angels, vilket GT tidigare rapporterat om. Flera av MC-gängets medlemmar har både setts i dörren och som stamgäster.

Våren 2017 kunde GT även avslöja att en annan av de ledande medlemmarna i Hells Angels Goth Town, efter avtjänande av ett tioårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott, fått jobb som vaktmästare på Chat Noir. Eller som ”allt-i-allo” som ägaren då kallade honom.

En ledande Hells Angels-medlem är fortfarande inblandad i uthyrningen av Chat Noirs limousine.