Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Känd nazist häktas
efter dynamittillslag

En av männen, som sedan tidigare är känd i rasistkretsar, hade ett altare på Adolf Hitler i hemmet.
Foto: Polisen
En mängd rasistisk propaganda påträffades i en av dynamitmännens hem
Foto: Polisen
En mängd rasistisk propaganda påträffades i en av dynamitmännens hem.
Foto: Polisen
En del av den dynamit som beslagtogs.
Foto: Polisen
Foto: Polisen
En del av den dynamit som beslagtogs.
Foto: Polisen
En del av den dynamit som beslagtogs.
Foto: Polisen
Klistermärken som hittades.
Foto: Polisen
En del av altaret.
Foto: Polisen
1 / 9

En av de två män som misstänks för det stora dynamittillslaget i Falkenberg är känd i högerextrema kretsar och är tidigare dömd för brott med rasistiska inslag.

För ett år sedan dömdes han för grovt olaga hot sedan han slagit en yxa i ytterdörren till en granne med invandrarbakgrund.

En mängd nazistisk propaganda har nu tagits i beslag och Säkerhetspolisen är inkopplad.

– Jag vet att det framkommit i utredningen tecken på att han skulle ha sådana sympatier, säger Tommy Nyman, informatör vid polisens presstjänst i Halland.

På tisdagsförmiddagen häktades de båda männen för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Båda männen erkänner brott.

Totalt rör det sig om 550 kilo sprängmedel som påträffats på tre olika platser. Vid en av fyndplatserna – i en lada där en nazistfana satt upphängd – påträffades två lådor fyllda med 50 kilo dynamit gömda bakom en murstock. Hemma hos en av männen påträffades 300 kilo dynamit paketerat i papplådor och i samme mans fann polisen 150 kilo.

En av de två männen har vana att hantera sprängämnen, vilket Tommy Nyman på polisens presstjänst bekräftar. Enligt uppgift till GT har den äldre av de två männen, en man i 40-årsåldern, arbetat med bergsprängning under flera år.

Den yngre mannen, en man i 30-årsåldern, är dömd för en lång rad brott. Bland annat med rasistiska inslag. Förra året dömdes han för att ha hotat en granne med invandrarbakgrund och slagit en yxa i grannens dörr. I samband med husrannsakan fann polisen då en mängd nazistföremål och litteratur.

Mannen själv sa att han hade mycket föremål med anknytning till andra världskriget – även sovjetiska.

Tidigare dömd

Men mannen har befunnit sig i den så kallade vit makt-miljön i över ett decennium. Han har också tidigare dömts för brott med rasistiska inslag. För tre år sedan dömdes han för att ha bussat sin hund på en man med invandrarbakgrund samtidigt som han skallade honom och skrek rasistiska tillmälen om att mannen var en "apa" och "apjävel".

I våras dömdes mannen senast. Då för händelsen med yxan till sex månaders fängelse för grovt olaga hot och skadegörelse.

Säkerhetspolisen följer ärendet, enligt kommunikationschefen Mark Vadasz:

– Vi följer det som sker i Halland noggrant och känner till ärendet. Mer i detalj kan vi inte gå in i, säger han.

Det var i fredags som polisen gjorde en husrannsakan hos en man närstående den nu anhållne mannen i 30-årsåldern. Då gjordes det första beslaget av 50 kilo sprängämnen och de båda togs in till polisen. Men bara mannen i 30-årsåldern fick bli kvar hos polisen som misstänkt för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Häktades på sannolika skäl

Dagen därpå framkom uppgifter om att även en andra person kunde ha sprängämnen hos sig. Under lördagen gjordes därför en husrannsakan hos en man i 40-årsåldern. Där påträffades ytterligare 500 kilo dynamit samt tändhattar som används för att spränga dynamiten.

Den äldre av männen har erkänt brott och motsatte sig inte heller åklagarens krav på häktning under tisdagen.

– Han vill medverka till den här sakens riktiga utredning. Jag har förstått att han inte haft något brottsligt uppsåt om detta och har gett en förklaring till varför han haft detta förvarat i ett flerbostadshus, säger den 40-årige mannens advokat Anders Roy.

Han är nu på sannolika skäl misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Även advokaten som försvarare den yngre av de två häktade männen säger att hans klient erkänner och vill medverka i utredningen.

– Han erkänner gärningen och innehavet av det som påträffats hos honom. Han vill bidra till utredningen och har så gjort från första stund, säger Lars Brandel.

Enligt honom har hans klient köpt den dynamit som påträffades hemma hos honom av den äldre mannen. Motivet för köpet känner han inte till.

Han tillbakavisar inte uppgifterna om hans klients politiska åsikter men säger att något motiv kopplat till dessa inte framförts.

– Han har ett enormt intresse för andra världskriget, SS och Hitler. Han ligger långt ut till höger, säger Lars Brandel.