Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känd artist åtalas för grova sms-hot

Foto: Polisen
Foto: Polisen

En känd artist åtalas vid Göteborgs tingsrätt för olaga hot.

Han anklagas bland annat för att ha skickat hotfulla sms till sin exflickvän. 

I ett fall handlar det om en bild på en på en person med en pistol, i ett annat fall är hotet skriftligt.

– Dessutom har det uttalats, vad jag uppfattar, ett dödshot via telefon, säger åklagaren Viktor Törneke.

– Jag säger ingenting, säger artisten till GT.

Brotten ska ha begåtts mellan 11 och 21 januari 2017. Detta enligt den stämningsansökan som lämnats in till Göteborgs tingsrätt.

I stämningsansökan står det detaljerat om hoten: 

”XX har hotat YY genom att den 11 januari 2017 skicka ett sms till henne med en bild på en person som håller i en pistol och har en väst med loggan Big Red Machine (vilket anspelar på Hells Angels, GT:s anmärkning).”

Tänkbart med fängelse

Den 21 januari 2017 skickade artisten ett nytt sms till exflickvännen. Där står det bland annat, enligt stämningsansökan: "Sov på saken o ändra dig i morgon annars tar jag i på riktigt och slutar inte."

Artisten skickade även en djävulssmiley till sin exflickvän.
Foto: Polisen

Åklagaren Viktor Törneke  skriver också att den kände artisten ska ha begått brotten med uppsåt.

– Sammantaget, utöver sms:en finns det också ett telefonsamtal där mannen har, som jag ser det, dödshotat, kvinnan, är det här helt klart olaga hot, säger Victor Törneke.

Försvaret: Sms:et var ett felskick"

Artisten är mycket välkänd i Sverige och har också haft vissa internationella framgångar. Artisten nekar till brott.

– Han står åtalad för olaga hot och tillbakavisar att han uttalat sig på ett hotfullt sätt. Och han har inte haft avsikt att hota någon med något sms, säger advokaten Tobias Enochson.

Vad säger du om bilden på mannen med pistolen som skickades?

– Vad jag säger är inte så intressant, men det som står i förundersökningsprotokollet är att det direkt efter att det här sms:et är skickat så kommer det ett nytt sms där det står "oj, felskick". Det är ett felskickat sms, så det är inte avsiktligt skickat till den här personen om jag förstår saken rätt.

Advokaten Tobias Enochson.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

Åklagaren uppger att straffsatsen för den den här typen av brott normalt sett handlar om böter.

– Men i och med att han syftar mot en ökänd kriminell organisation så skulle det kunna bli tal om fängelsestraff också vid en fällande dom. Men jag berättar först i domstol vad jag kommer att yrka på i det här fallet, säger Viktor Törneke.

Nekar till allt

GT ringer upp artisten som dock inte vill prata om beskyllningarna:

– Jag säger ingenting, du får prata med... (ohörbart).

Sedan bryts samtalet.

I polisförhör nekar han till brott. Enligt stämningsansökan uppger han i förhören att SMS:et som gick till ex-flickvännen egentligen skulle skickas ”till en kompis som han inte vill namnge”. Men så "slant tummen"...

Artisten uppger att han efter det felskickade sms:et, det med bilden, skrev ett förklarande sms till flickvännen strax efteråt.

Vad gäller det efterföljande text-SMS:et förklarar han det med att detta skickades i ett annat sammanhang, att det handlade om helt andra saker.

Telefonsamtalet där han enligt åklagaren uttalat dödshot mot flickvännen, ska inte innehålligt några som helst hot, uppger artisten.

Efter SMS:en och telefonsamtalet polisanmälde ex-flickvännen artisten. Någon vecka senare skickade artisten då ytterligare ett SMS till henne där det stod: ”Förresten, du kan väl ta tillbaka polisanmälningen? Bara onödigt...”


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android