Konsthallen Röda Sten. Foto: Niklas Maupoix
Konsthallen Röda Sten. Foto: Niklas Maupoix

Kan ha planerat mord - blir kvar i häktet

Publicerad
Uppdaterad
De tre män som misstänks ha planerat mord i samband med en konstbiennal på Röda Sten i Göteborg i september får stanna i häktet. Det beslutade Göteborgs tingsrätt på fredagen.
Innan dagens förhandlingar skulle börja hindrade en av vakterna i Göteborgs tingsrätt tre kvinnor, som var klädda i heltäckande slöja, från att gå in i rättsalen.
Vakten hänvisade till maskeringsförbudet, rapporterar TV 4 Nyheterna Göteborg.
Beslutet att stoppa kvinnorna togs av rättens ordförande under häktningsförhandlingen, chefsrådman Stefan Wikmark.

Ska stanna i häktet

Vid lunchtid beslutade tingsrätten att en av männen, en 26-åring, ska stanna i häktet.
Senare beslutade rätten att även en 24-årig man och en 25-årig man ska stanna i häkte, som misstänkta för förberedelse till mord.
Tingsrätten anger att åtal måste väckas senast 9 november.

Ändrad brottsmisstanke

Det var sent den 10 september som fyra män greps på Göteborgs centralstation. Samtidigt pågick invigningen av Göteborgs konstbiennal i Röda Sten. Polisen misstänkte att männen hade planerat ett terrorbrott, och konsthallen utrymdes.
Senare har brottsmisstanken ändrats till förberedelse till mord, och en av de misstänkta har släppts.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER