Kan få betala 120 000 kr - för glömd kastrull

Mannen glömde en kastrull med olja på en varm spis - då började det brinna. Nu åtalas han för allmänfarlig vårdslöshet, och försäkringsbolaget kräver att få tillbaka sina utgifter på 120 000 kronor. OBS: Kastrullen på bilden är inte samma kastrull som artikeln handlar om.
Foto: Bertil Haskel

En glömd kastrull på spisen kan bli en riktigt dyr historia.

En man i 40-årsåldern åtalas nu för allmänfarlig vårdslöshet, efter att han startat en brand genom att lämna en kastrull med olja på en varm platta. Samtidigt vill försäkringsbolaget ha tillbaka sina utgifter på 120 000 kronor.

Det var i slutet på april, i en lägenhet i Mariestad som mannen, som är i 40-årsåldern, placerade en kastrull med olja på en varm spis. Han lämnade köket och kastrullen obevakad. Då började det brinna.

Enligt åtalet har branden inneburit en fara för andras liv och hälsa. Lägenheten fick omfattade skador. Man menar att mannen agerade oaktsamt och att han därför ska dömas för allmänfarlig vårdslöshet. Mannen själv förnekar gärningen.

Mannens försäkringsbolag har betalat ut en ersättning för mannen på över 120 000 kronor för skador i samband med branden. De har täckt flyttkostnaden, återflytten och tre månaders hyra för provisoriskt boende. Nu vill de få tillbaka pengarna.