Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kan bli ett rekordår för TBE i Västra Götaland

Hittills i år har 50 personer drabbats av TBE i Västra Götalandsregionen. Foto: FREDRIK SANDBERG/ TT

Hittills i år har 50 personer drabbats av TBE i Västra Götalandsregionen och toppmånaderna återstår fortfarande så det kan bli ett rekordår, skriver P4 Göteborg. 

Något som beror på sommarens väder – vilket gynnat fästingarna.

– Det har varit regn då och då och inte några långa torra perioder. Då trivs fästingarna och folk blir bitna, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare, till P4. 

Förra året rapporterades 61 fall av TBE i Västra Götalandsregionen. En siffra som ser ut att bli högre i år. 

Fram till mitten på september har 50 fall kommit in, och då återstår 1,5 månad av den period där flest drabbas, vilket är september och oktober. Och därför är det troligt att det kommer in fler fall, skriver P4 Göteborg. 

En anledning till att 2019 kan bli ett rekordår för TBE-fall i Västra Götaland är helt enkelt en fuktig sommar med ett klimat som fästingarna trivs i. 

”Påverkar det dagliga livet” 

– Det har varit regn då och då och inte några långa torra perioder. Då trivs fästingarna och folk blir bitna, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare med ansvar för TBE i Västra Götalandsregionen, till P4.

Vanliga symptom på TBE är förvirring, hög feber och yrsel. Den som drabbas av sjukdomen påverkas ofta under en längre tid.

– Det påverkar det dagliga livet för väldigt många. Det saknar någon terapi som hjälper alla men jag tror att någon slags neuropsykiatrisk bedömning och träning kan hjälpa en del att bemästra sina besvär, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare, till P4. 

Det här är TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena.

 

Det tar oftast mellan fyra och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk, men det kan ta ända upp till en månad.

 

De första tecknen är vaga och allmänna besvär som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Dessa symtom varar bara i ett par dagar till en vecka. 

 

Hos de flesta läker infektionen av sig själv och de blir helt återställda.

 

Även i riskområdena är det högst två av hundra fästingar som är bärare av viruset. Därför är det liten risk att smittas efter enstaka fästingbett. 

 

I Sverige blir omkring 200 till 250 personer sjuka i TBE varje år.

 

Källa: 1177.se