Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kampsporten som bojkottas av skolan

ACTION. Tränaren Martin Dolin visar ett av de hundratals judo/boxing/brottnings inspirerade grepp som finns inom MMA.
Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Det blir inget kampsportgymnasium i Göteborg. 

Debatten i media har gett skolan kalla fötter. 

- MMA är med i riksidrottsförbundet, så det är ju nästan diskriminering, säger inititavtagaren till skolan, Martin Lodin på Ferocitas MMA.

Ett finare ord för misshandel, eller en rumsren sport? Den omdebatterade kampsporten MMA (mixed martial arts) är populärare än någonsin. Genom ett samarbete mellan Ferocitas MMA och Aspero idrottsgymnasium, var det tänkt att från och med hösten kunna träna MMA under gymnasietiden.

 - Efter all uppmärksamhet från bland annat Västnytt och Kalla fakta, känner vi att vi inte kan stå för detta, säger Aspero idrottsgymnasiums rektor Roland Ladestam.

Efterfrågat av elever

 Martin Lodin på Ferocitas MMA fick idén till ett MMA-gymnasium genom ett par killar från Aspero idrottsgymnasium som började träna hos dem och efterfrågade mer MMA i undervisningen.

 - Det är trist för de elever som ville gå. Jag tror att det är en bra grej för de som är väldigt aktiva, att träna på morgonen för att kunna studera på eftermiddagen, säger en besviken Martin Lodin.

 Henrik Zetterberg, docent i neurokemi, berättar att man inte hunnit göra några djupgående studier med MMA-utövare på samma sätt som i många andra våldsamma sporter.

Demensrisk

 I amerikansk fotboll har man dock diskuterat en hög demensrisk.

 - Som alltid vid slag mot huvudet finns risk för av-slitningar av nerv-cellernas långa utskott, axoner, som kan ge upphov till olika neurologiska symptom, säger han.

 Henrik Zetterberg tror att knockoutfrekvensen är högre i MMA än i andra sporter och hävdar att det luriga med upprepat våld mot huvudet, är att skadorna kan komma smygande.

 - Jag skulle aldrig utsätta mig själv eller någon medmänniska för det våldet mot hjärnan, säger han.

Få annan syn

 Martin Lodin tränar ett gäng föreningsmedlemmar på Kvibergs idrottscenter fyra dagar i veckan. Om rektorn skulle kom-ma och titta på träningen skulle han få en annan syn på MMA tror Martin Lodin.

 - MMA som visas på tv är från extrema fall och ger därför helt fel bild av hur det ser ut i verkligheten.

FAKTA

MMA


MMA står för mixed martial arts och betyder egentligen blandade kampsporter. De stilar som bidragit mest med tekniker till MMA är boxning (inklusive kickboxning och thaiboxning), brottning (fristil och grekisk-romersk stil) och Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ).
Även om regelverket tillåter många tekniker så tillåts inte tekniker som sätter utövarnas säkerhet på spel. MMA är sedan våren 2009 medlem i Svenska riksidrottsförbundet.

Ska man kunna utöva kampsort på skoltid?