Kampen mot doping på stadens gym tilltar

Den mångåriga kampen mot doping i Borås trappas upp ytterligare.
Foto: ADRIAN WYLD / AP CP

Boråspolisen, kommunen och missbruksenheten och stadens gym har under flera år tid samarbetat för att minska dopingen i Borås.

I år höjs ribban ytterligare, skriver BT. 

– Alla måste börja dra sitt strå till stacken, säger Joakim Danz vid Boråspolisen till tidningen.

Samarbetet mot doping i Borås stad har pågått i tio års tid. I antidopingnätverket som bildades då ingår Boråspolisen, kommunen, missbruksenheten Cedern, Yxhammarmottagningen och vissa av stadens gym.

Nätverkets satsning har resulterat i att alla som köper ett gymkort måste skriva under ett avtala där man går på att testa sig om personalen skulle misstänkta att man dopat sig.

Skulle en person neka till att bli testad eller åka fast stängs vederbörande av från alla gym som ingår i nätverket under två års tid.

Bara under det senaste året har antalet gym och träningsanläggningar som anslutit sig till nätverket fördubblats, vilket innebär att runt 30 gym i Borås nu följer systemet.

Den snabba ökningen har sin grund i att kommunen sedan årsskiftet enbart betalar ut friskvårdsbidrag till anställda som tränar på gym som är anslutna till antidopingnätverket.

Polisen: Alla måste dra sitt strå till stacken

Nu tar man ytterligare tag i arbetet mot doping. Emelie Risbeck, utvecklingsledare på Borås stad berättar om den nya metoden för BT.

– Vi har börjat jobba med metoden ”100 procent ren hårdträning” och det innebär att vi ställer högre krav. Det handlar bland annat om att gymmen ska ha en handlingsplan mot doping, utbilda personal och aktivt kommunicera anti-doping. Om de inte lever upp till kriterierna kan de uteslutas, säger Risbeck till tidningen.

Joakim Danz är polisens representant i projektet, han berättar för BT att alla måste dra sitt strå till stacken.

– Vi har sett att vissa gym brister i enkla saker som att skriva dopningsavtal – och det är ju där man ska börja. Om det handlar om okunskap eller ovilja vet jag inte, men i och med den här nya metoden måste alla börja dra sitt strå till stacken, säger han till tidningen fortsätter:

– Vi från polisen och kommunen finns som stöttning: är det något man behöver hjälp med eller är osäker på kan man kontakta oss. Men det bygger på att gymmen samarbetar och sätter sina egna ramar och regler.

Se prognosen för kommande dagar