Vänner och bekanta samlades på torsdagskvällen för att minnas och hedra lärarvikarien. Foto: Henrik JanssonVänner och bekanta samlades på torsdagskvällen för att minnas och hedra lärarvikarien. Foto: Henrik Jansson
Vänner och bekanta samlades på torsdagskvällen för att minnas och hedra lärarvikarien. Foto: Henrik Jansson
Polisen genomförde under torsdagen en teknisk undersökning på mordplatsen. Foto: HENRIK JANSSONPolisen genomförde under torsdagen en teknisk undersökning på mordplatsen. Foto: HENRIK JANSSON
Polisen genomförde under torsdagen en teknisk undersökning på mordplatsen. Foto: HENRIK JANSSON

Kämpade för kvinnor – mördades inför barn

Publicerad

Lärarvikarien som sköts ihjäl i Angered hade ett stort samhällsengagemang och betydde mycket för många.

För honom var det viktigt att alla skulle ha samma möjligheter och en nära vän berättar hur mannen fick närmare 50 unga kvinnor att spela fotboll.

– Han sa alltid att ungdomarna var hans drivkraft, att se barnen glada betydde mycket för honom, säger vännen.

Drygt ett dygn har gått sedan en man i 25-årsåldern som arbetade som lärarvikarie på Lövgärdesskolan i Angered sköts ihjäl inför ögonen på många vittnen, varav flera var barn.

För en nära vän till honom är sorgen stor.

– Jag var chockad hela dagen i går och förstod det inte förrän på kvällen när jag besökte skolan och träffade hans anhöriga, alla bekanta och alla vänner. Då förstod man att det var sant. Det gör ont och smärtan dränker oss, säger vännen.

Vännen beskriver lärarvikarien som en person med ett stort samhällsengagemang.Foto: HENRIK JANSSON

En fotbollsmänniska

Det var inte bara på sin arbetsplats som mannen brydde sig om ungdomarna i Angered. Han lade ner en stor del av sin tid på att hjälpa, stötta och ta hand om dem även på sin fritid, berättar vännen.

 

LÄS MER: Lärarvikarie sköts ner framför ögonen på elever

 

Lärarvikarien hade ett stort engagemang i en fotbollsförening.

– Han rekryterade närmare 45 tjejer och unga kvinnor till damlaget. Han ville att tjejerna skulle vara med lika mycket som killarna. Han diskuterade alltid den frågan mycket, att det inte ska vara några orättvisor, säger vännen.

Polisen jagar de misstänkta gärningsmännen, men hade vid lunchtid på fredagen ingen gripen.Foto: HENRIK JANSSON

Tog hand om ungdomarna

Personer som såg skjutningen har berättat om att det rörde sig om ett stort antal skott och offret ska ha jagats av maskerade män, men polisen har gått ut med att det inte tyder på någon gängskjutning.

 

LÄS MER: Barnen förhörs som vittnen till mordet

 

För vännen är det svårt att förstå varför mannen skulle falla offer för det så fasansfulla.

– Han var en mycket fantasifull kille och tyckte om att göra roliga saker. När man gjorde en bra grej skickade han ett sms eller ringde och sa: "Bra jobbat, fortsätt så". Han gav alltid feedback, var det någonting som inte fungerade tog han sin tid, säger vännen.

– Han sa alltid att ungdomarna var hans drivkraft, att se barnen glada betydde mycket för honom. Vi måste vara förebilder i området, sa han. En sådan person var han.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER