Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kämpade för kvinnor – mördades inför barn

Vänner och bekanta samlades på torsdagskvällen för att minnas och hedra lärarvikarien.
Foto: Henrik Jansson
Polisen genomförde under torsdagen en teknisk undersökning på mordplatsen.
Foto: HENRIK JANSSON

Lärarvikarien som sköts ihjäl i Angered hade ett stort samhällsengagemang och betydde mycket för många.

För honom var det viktigt att alla skulle ha samma möjligheter och en nära vän berättar hur mannen fick närmare 50 unga kvinnor att spela fotboll.

– Han sa alltid att ungdomarna var hans drivkraft, att se barnen glada betydde mycket för honom, säger vännen.

Drygt ett dygn har gått sedan en man i 25-årsåldern som arbetade som lärarvikarie på Lövgärdesskolan i Angered sköts ihjäl inför ögonen på många vittnen, varav flera var barn.

För en nära vän till honom är sorgen stor.

– Jag var chockad hela dagen i går och förstod det inte förrän på kvällen när jag besökte skolan och träffade hans anhöriga, alla bekanta och alla vänner. Då förstod man att det var sant. Det gör ont och smärtan dränker oss, säger vännen.

Vännen beskriver lärarvikarien som en person med ett stort samhällsengagemang.
Foto: HENRIK JANSSON

En fotbollsmänniska

Det var inte bara på sin arbetsplats som mannen brydde sig om ungdomarna i Angered. Han lade ner en stor del av sin tid på att hjälpa, stötta och ta hand om dem även på sin fritid, berättar vännen.


LÄS MER: Lärarvikarie sköts ner framför ögonen på elever


Lärarvikarien hade ett stort engagemang i en fotbollsförening.

– Han rekryterade närmare 45 tjejer och unga kvinnor till damlaget. Han ville att tjejerna skulle vara med lika mycket som killarna. Han diskuterade alltid den frågan mycket, att det inte ska vara några orättvisor, säger vännen.

Polisen jagar de misstänkta gärningsmännen, men hade vid lunchtid på fredagen ingen gripen.
Foto: HENRIK JANSSON

Tog hand om ungdomarna

Personer som såg skjutningen har berättat om att det rörde sig om ett stort antal skott och offret ska ha jagats av maskerade män, men polisen har gått ut med att det inte tyder på någon gängskjutning.


LÄS MER: Barnen förhörs som vittnen till mordet


För vännen är det svårt att förstå varför mannen skulle falla offer för det så fasansfulla.

– Han var en mycket fantasifull kille och tyckte om att göra roliga saker. När man gjorde en bra grej skickade han ett sms eller ringde och sa: "Bra jobbat, fortsätt så". Han gav alltid feedback, var det någonting som inte fungerade tog han sin tid, säger vännen.

– Han sa alltid att ungdomarna var hans drivkraft, att se barnen glada betydde mycket för honom. Vi måste vara förebilder i området, sa han. En sådan person var han.