Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kamil Ryba häktad för olaga hot mot GT

En vakt utanför rättssalen där häktningsförhandlingen pågår.
Foto: Per Wissing, Anders Ylander, Jan Wiridén

I förra veckan fick Kungstorget i Göteborg spärras av efter att ett paket, som bedömdes kunna innehålla explosivt material, lämnades in vid GT:s redaktion.

Kamil Ryba, 29, som leder en högerextrem organisation i Västsverige, sade sig ha skickat paketet.

I helgen anhölls han misstänkt för olaga hot.

– Han förnekar brottslig handling, säger hans advokat Anders Kollberg.

På måndagseftermiddagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för olaga hot i två fall.

– Han kommer att överklaga, säger Anders Kollberg.

På torsdagseftermiddagen fick GT:s redaktion och flera andra verksamheter utrymmas. Polisen spärrade även av hela Kungstorget i Göteborg. Detta efter att ett paket, som bedömdes kunna innehålla explosivt material, lämnats in vid redaktionen. Paketet var adresserat till GT:s chefredaktör Frida Boisen och Expressens och GT:s ansvarige utgivare Thomas Mattsson, och lämnades in vid 13-tiden.

Polisens bombgrupp tillkallades och strax föra klockan 16 kunde avspärrningarna hävas.

– Det var inget som kunde explodera, men paketet innehöll saker som uppfattades som hotfulla, sa Björ Blixter, polisens presstalesman, då.

I helgen anhölls Kamil Ryba, 29. Han leder en högerextrem organisation i Västsverige. Dagen efter händelsen, tog Kamil Ryba på sig ansvaret för att ha lämnat paketet.

– Ja, det var jag. Paketet innehöll en koran och en kniv, sa han då till GT.

Häktades på måndagen

På måndagsmorgonen begärdes Kamil Ryba häktad, misstänkt för olaga hot och brott mot medborgerlig frihet.

– Det är två brott, två tillfällen. Det första är olaga hot den 13 december och sen är det ett väldigt, väldigt ovanligt brott men som jag vill ha prövat, som är brott mot medborgerlig frihet, alternativ olaga hot. Om man tittar på det brottet så står det som så att om man till exempel utöver olaga hot med uppsåt att påverka den allmänna åsiktsbildningen och därigenom sätta yttrandefriheten i fara, så kan man dömas för det här. Och med tanke på att det är riktat mot en tidning, mot chefredaktören, det är upprepat, så tänker jag att det skulle kunna vara det här brottet och jag vill ha det prövat. Men det är väldigt lite praxis så det är svårt att veta hur mycket som krävs för att man ska uppnå det här brottet. Men man kan säga att det är en kvalificerad form av till exempel ett olaga hot med ett speciellt uppsåt att påverka vad tidningen skriver helt enkelt, säger Ulrika Åberg, åklagare i fallet.

Hur ser bevisläget ut?

– Det som ska prövas är på sannolika skäl för de här två brotten och det anser jag att det har vi uppnått. Sen är frågan om de här särskilda häktningsskälen, att det finns risk för fortsatt brottslighet och att den kan påverka utredningen, det är snarare där prövningen kommer att bli, säger Ulrika Åberg.

"Förnekar brott"

Den misstänkte mannens advokat Anders Kollberg kommenterar ärendet:

– Jag är på väg för att prata med min klient, jag har bara träffat honom vid ett polisförhör. Så jag har i nuläget inte så mycket att säga.

Vad har han sagt vid förhören?

– Han förnekar brott. Jag ska höra med honom om han vidhåller det. Jag vill ha hans inställning inför häktningsförhandlingen i eftermiddag, säger Anders Kollberg.

Häktningsförhandlingen påbörjades 13:45 på måndagen.

- Han förnekar brottslig handling, sa då Kamil Rybas advokat Anders Kollberg.

Han bestred både häktning och restriktioner.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Efter ungefär en timmas förhandling och överläggning meddelade rätten ditt beslut. Kamil Ryba häktas på sannolika skäl misstänkt för olaga hot i två fall, eftersom rätten anser att det finns risk för undanröjande av bevis och fortsatt brottslighet.

Hans advokat uppger för GT strax efter häktningsförhandlingen att han kommer att överklaga.

– Jag får inte säga så mycket mer för det är utredningssekretess, säger Anders Kollberg.

Han förnekar brottslig handling men har samtidigt erkänt att han skickade paketet till redaktionen.

Hur går det ihop?

– Han hade inte för avsikt att hota någon, berättar Anders Kollberg.

Åtal inom två veckor

Åklagaren Ulrika Åberg hade förväntat sig att mannen skulle häktas. Hon är inte heller förvånad över att mannen kommer att överklaga.

– Han går med på att han gjort detta, men menar att det inte är en olaglig handling. Utan han anser att det är en politisk aktion, säger hon.

Hon hade begärt att han skulle häktas för brott mot medborgerlig frihet, men det landade i olaga hot.

– Det innefattar ett olaga hot. Vi fortsätter att utreda den biten så får vi se var det landar i ett åtal.

Åklagaren väntas väcka åtal den 10 februari.

GT och Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson om ärendet:

– Det är bra att polisen tar alla försök att med hot eller våld försöka påverka nyhetsförmedlingen på allvar. Jag vill inte spekulera om den pågående utredningen – jag konstaterar bara att vår redaktion i Göteborg fortsatte att rapportera trots den så kallade ”aktionen”, säger han.

– Det är bra att rättsväsendet utreder och, eventuellt, lagför brottslighet riktad mot medier för att påverka innehåll.

– Jag har flera gånger, bland annat i en debatt i riksdagen där också Säpo deltog, dessutom sagt att det bör gå att pröva fall med nuvarande lagstiftning och att det inte alltid, som det ibland hävdas, krävs nya lagar. Åklagarens brottsrubricering nu är ett exempel på att det finns möjligheter att beivra otillbörliga försök att påverka journalister, säger Thomas Mattsson.