Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kamil kan ha avslöjat tjuvarnas stenknep

Kamil Svajda tror att tjuvar har varit på besök utanför hans villa tre gånger. Foto: PRIVAT
En av stenarna Kamil Svajda hittade på verandan nära ytterdörren. Foto: PRIVAT

I juletid drabbades Västsverige av en inbrottsvåg.

Upptäckten som Kamil Svajda gjorde på sin veranda gör att han befarar att tjuvarna tänkte slå till mot honom.

– Någon har lagt sten på verandan. Inte en gång utan tre gånger på kort tid, säger han.

Ett klassiskt sätt för brottslingarna för att reka om någon är hemma eller inte, enligt polisen.

Första gången Kamil Svajda, 53, från Frufällan utanför Borås hittade en sten på verandan vid huset i Frufällan utanför Borås var i slutet av oktober.

– Jag tänkte att det kanske varit något barn som varit där och lekt eller skojat, säger han.

Men en gång har blivit tre på mindre än två månader. Efter den tredje stenen på altanen, som han upptäckte nyligen och som P4 Sjuhärad tidigare rapporterat om, tog Kamil Svajda kontakt med polisen.

– Jag gjorde det trots att jag inte drabbats av inbrott, men allt tyder på att någon testar om man är hemma, säger Kamil Svajda.

 

LÄS MER: Tjuven filmades under inbrottet i Mölndal

 

Tjuvarna har många trick

Polisen i Västsverige har de senaste åren gång på gång varit ute och varnat för olika knep som de befarar att tjuvar har haft för sig.

Ett av de mest uppmärksammade är – apelsintricket. Alltså när skurkarna lagt en apelsin på uppfarten.

Ett annat är mynttricket – när ett mynt placeras på dörrmattan. Ett tredje är bollbluffen, där myntet har ersatts av en boll.

Oavsett objekt är syftet detsamma: flyttas inte föremålet är det en indikation för skurken att de som bor i huset inte är hemma. Och Christer Fuxborg, polisens presstalesperson, är bekant också med det stentrick som Kamil Svajda kan ha avslöjat.

Polisen: "Klassiskt sätt"

– Det här är ett klassiskt sätt för tjuvar att kolla om någon är hemma eller bortrest, en slags rekognosering. Man lägger någonting väl synligt. Plockas det bort väljer tjuven att göra inbrott någon annanstans, ligger saken kvar efter något dygn löper man risk att få inbrott, säger Christer Fuxborg.

 

MER: Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

Under julhelgen drabbades Västsverige av en massiv inbrottsvåg och Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson, beskrev julafton som en tjuvnatt. Då handlade det om 53 anmälningar om bostadsinbrott på inte ens tre dygn.

Men de senaste dagarna verkar tjuvarna ha lugnat ner sig.

– Över jul var det en del, men i övrigt har jag inte hört att det varit så mycket efter det, säger Tommy Nyman, också han presstalesperson hos polisen.

Vid ett av tillfällena las det ut en hög med grus på verandan. Foto: PRIVAT

Kamil har upptäckt flera stenar

De två första gångerna som Kamil Svajda upptäckte stenar vid bostaden i Borås var det två halvstora bumlingar. Den tredje var en pyramid med singel, omöjlig att missa. Några tjuvar har däremot aldrig tagit sig in till Kamil Svajda och hans grannar.

– Vi samarbetar med att ha koll på varandras hus. Se har jag vidtagit ytterligare åtgärder för att säkra mot inbrott, berättar han utan att vilja gå in på detaljer.

– Och så har vi ju hundar i huset, fyller han i.

Så du är inte rädd?

– Nej, inte rädd men det känns inte bra att någon kollar andra på det här sättet. Det är därför jag vill gå ut för att varna andra.

 

LÄS OCKSÅ: Så tömmer tjuvarna ditt hus med apelsintricket

 

Så kan du försvåra för tjuvarna

Polisen ger bland annat följande tips för att minska risken för inbrott.

• Inventera dina värdesaker. Fota dem och skriva ner. Man kan också märka upp sina saker med DNA-sprej. Om polisen lyckas få fast tjuven kan märk-DNA gör att de stulna värdeföremålen kommer tillbaka till dig.

• Om du reder bort, stoppa undan dina värdesaker. Förvara dem inte där de brukar vara. Inbrottstjuvar jobbar under tidspress.

• Samarbeta med dina grannar. Se om varandras hus, hjälp till att ta in posten. Snöar det så hjälp din bortresta granne att skotta bort snö.

• Ett hus som ser bebott ut skrämmer bort de flesta inbrottstjuvarna. Nöj dig inte med att timerinställa någon enstaka lampa. Låt grannen gå in och tända och släcka olika lampor. Parkera på grannens infart. Skapa så mycket osäkerhet som möjligt för tjuvarna.

• Lägg inte ut något på sociala medier från ditt resmål, utan vänta med det tills du kommer hem.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!