Carl Ameln som lite parvel när han avbildades på Kalles kaviartub. Foto: PrivatCarl Ameln som lite parvel när han avbildades på Kalles kaviartub. Foto: Privat
Carl Ameln som lite parvel när han avbildades på Kalles kaviartub. Foto: Privat
Carl Amelin har gett Kalles kaviar ett ansikte. Här 48 år gammal. Foto: Ulf BerglundCarl Amelin har gett Kalles kaviar ett ansikte. Här 48 år gammal. Foto: Ulf Berglund
Carl Amelin har gett Kalles kaviar ett ansikte. Här 48 år gammal. Foto: Ulf Berglund
Carl Ameln som 52-åring. Foto: Christoffer EdlingCarl Ameln som 52-åring. Foto: Christoffer Edling
Carl Ameln som 52-åring. Foto: Christoffer Edling
Barnens favoritpålägg skulle givetvis prydas av ett barn. Här har Kalle vuxit upp men gillar fortfarande, som 57-åring, att ta sig en knäckemacka med kaviar på. Foto: Kenneth JohanssonBarnens favoritpålägg skulle givetvis prydas av ett barn. Här har Kalle vuxit upp men gillar fortfarande, som 57-åring, att ta sig en knäckemacka med kaviar på. Foto: Kenneth Johansson
Barnens favoritpålägg skulle givetvis prydas av ett barn. Här har Kalle vuxit upp men gillar fortfarande, som 57-åring, att ta sig en knäckemacka med kaviar på. Foto: Kenneth Johansson
Som 7-åring blev Carl Ameln fotograferad av sin mamma med en kaviarsmörgås i handen. 60 år senare pryder han fortfarande tuben.Som 7-åring blev Carl Ameln fotograferad av sin mamma med en kaviarsmörgås i handen. 60 år senare pryder han fortfarande tuben.
Som 7-åring blev Carl Ameln fotograferad av sin mamma med en kaviarsmörgås i handen. 60 år senare pryder han fortfarande tuben.

Kalles kaviar fyller 60 – här är hans liv i bilder

Publicerad

Grattis säger vi till Kalle som fyller 60 år!

Den pigge krabaten firar sin födelsedag på hemmaplan - Kungshamn.

Kolla in hur Kalle eller Carl Ameln, som han egentligen heter, har utvecklats genom åren.

Att Carl Ameln, 68, en då femårig lintott, hamnade på kaviartubens utsida beror på att hans pappa var vd för Abba som producerar den populära kaviaren.

Innan Kalle dök upp på tuben var den vit och det var 1954 som en reklambyrå fick uppdraget att designa om tuben.

Eftersom det är många barn som gillar den röda kaviaren skulle det naturligtvis vara ett barn med på tuben och det var så Carl hamnade där.

Dyker upp i egen hög person

Och det var ett lyckokast skulle det visa sig.

Nu 60 år senare finns både Kalle och kaviaren kvar och det firas högtidligt i Kungshamn under morgondagen, fredag 23 maj.

För de specialinbjudna gästerna blir det guidning till bergrummet där kaviarråvaran förvaras och fabriken i Kungshamn där kaviaren görs.

Plus ett rejält firande där hedersgästen Kalle, Carl Ameln själv, dyker upp i egen hög person.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER