Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kallas ’fascister’ igen? – då polisanmäler SD

Sverigedemokraten Lars Hansson hotar med att polisanmäla Dario Espiga.
Foto: Sven Lindwall
Dario Espiga kallar Sverigedemokraterna för fascistisk grupp.
Foto: Jan Wiriden

Sverigedemokraterna hotar med att polisanmäla socialdemokraten Dario Espiga – och alla andra som kallar dem fascister.

Hotet kom efter Espigas uttalande till P4 Göteborg, där han kallade SD för "fascistiskt parti".

– Uttrycker han sig så i kommunfullmäktige kommer jag att polisanmäla honom för förtal, säger SD:s ordförande Lars Hansson i lokala ekot.

Den senaste tidens härva med polisanmälningar mot politiker i Göteborg kan växa i dag.

Nu hotar nämligen Sverigedemokraternas Göteborgsordförande Lars Hansson med att polisanmäla Dario Espiga, S, – för förtal.

Bråket har sin grund i att kommunfullmäktiges valberedning helt nekar Sverigedemokraterna platser i fyra facknämnder och i tio stadsdelsnämnder. På torsdagen stod det i stället klart att Centerpartiet kan tilldelas flera platser i olika nämnder – trots att de inte kom in i fullmäktige.

Till P4 Göteborg säger Lars Hansson att SD är besvikna:

– Det är för att stänga oss ute, det är inget annat. De vill inte att vi ska ha något inflytande alls.

Hotar med polisanmälan

Som en protest har Sverigedemokraterna inlett dagens fullmäktigemöte med att "filibustra". Mötet, som började klockan 13, har fördröjts genom att SD ifrågasatt och förhalat samtliga punkter hittills.

Lars Hansson hotar också med att polisanmäla fullmäktigeledamoten Dario Espiga, S, apropå dennes uttalande till P4 Göteborg. Där sa Espiga att man stänger ute Sverigedemokraterna för att de är en fascistisk grupp.

– Dario Espiga, uttrycker han sig så i fullmäktige kommer jag att polisanmäla honom för förtal. Jag kommer polisanmäla alla som uttrycker sig så i fullmäktige, säger Lars Hansson till radion.

Flera anmälningar tidigare

Sedan tidigare har en känd advokat i Göteborg polisanmält socialdemokraten Johan Nyhus,  efter GT:s avslöjande om att han erbjudit Theo Papaioannou, Vv, en tjänst i överförmyndarnämnden – med motprestation att Vägvalet då skulle rösta för den rödgröna budgeten i Göteborgs kommunfullmäktige. Efter detta uppmanade Nyhus alllmänheten att polisanmäla Martin Wannholt och Theo Papaioannou för givande av muta, när Wannholt erbjöds en plats i kommunstyrelsen. Något som därefter även skedde.

Sverigedemokraterna har sex platser i kommunfullmäktige och plats i kommunstyrelsen.