Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norge vill åtala Michael Skråmo för terrorbrott

Svenske IS-terroristen Michael Skråmo, 33, har uppmanat till terrordåd mot Sverige – nu ska han vara gripen av kurdiska YPG-milisen.
Michael Skråmo har varit en några hundratals terrorister som försvarat byn.
Michael Skråmo är gripen.

Svenske IS-terroristen Michael Skråmo, 33, har uppmanat till terrordåd mot Sverige – nu ska han vara gripen av kurdiska YPG-milisen. 

En källa inom milisen uppger för Expressen att Skråmo överlämnade sig själv i syriska byn Baghouz, Islamiska statens sista fäste.  

Svensken ska ha kapitulerat, enligt Expressens källa. 

Den svenske YPG-soldaten Jesper Söder twittrar också att Skråmo är gripen – och menar att han greps i en tunnel. 

Uppgifterna har inte bekräftats officiellt av YPG. 

Enligt VG vill Norge åtala Michael Skråmo för terrorbrott. 

Just nu pågår offensiven mot sista IS-fästet i byn Baghouz i Syrien från kurdiskledda SDF-styrkorna. 

Michael Skråmo har varit en av några hundratals terrorister som försvarat byn. Merparten är utländska jihadister som kommit till Syrien för att ansluta till IS, och den senaste tiden blivit hårt pressade av den amerikanskledda koalitionens artillerield och luftattacker. 

Skråmos hälsning: ”Hellre dö” än ge upp

Baghouz är den sista spillran av Islamiska statens en gång så vidsträckta kalifat – och väntas när som helst vara helt erövrat. 

Genom anhöriga har Skråmo låtit hälsa att han ”hellre dör än överlämnar sig själv”. 

Nu kommer uppgifter från flera håll om att Skråmo ska vara gripen och enligt Expressens källa ska tillfångataganden ha gått lugnt till. 

Michael Skråmo ska ha kapitulerat och självmant överlämnat sig till de kurdiska styrkorna i slaget om Baghouz. 

Det var efter att Skråmos sju barn överlämnades till kurdiska YPG ska svensken ha överlämnat sig själv, enligt Expressens källor. 

Michale Skråmo – hiphoparen som blev jihadist

Skråmo är född och uppvuxen i Göteborg. Han blev klar med sina gymnasiala studier 2004/2005 i Göteborg och konverterade till islam. Han åkte genom Europa på predikoturnéer och knackade dörr för att ”vägleda folk” till islam enligt salafistisk lära. 

Flera av hans skolkamrater som Expressen varit i kontakt med beskriver honom som ”vanlig” person, men lite ”udda”. Skråmo var inte särskilt intresserad av religion när han gick skolan, i slutbetyget fick han IG. Under gymnasieåren var han intresserad av hiphop. Han bjöd sina skolkamrater och lärare på flera uppträdanden. 

Men när han konverterade till islam var det till ett helt annat liv. Han tog avstånd från allt som han ansåg att var ”haram” - otillåtet enligt islam.

Tidigare hade han inte varit känd för att vara våldsbenägen. Inom islamistiska kretsar i Göteborg ser man upp till honom som en av de ”lärda”. 

Nu berättar en källa inom den kurdiska YPG-milisen att göteborgaren fortfarande lever – och sedan en tid är gripen. 

Greps med ett 50-tal

Det finns emellertid motstridiga uppgifter om hur gripandet gick till. Expressen har källuppgifter om att han överlämnade sig själv. Den svenske YPG-soldaten Jesper Söder har andra uppgifter: 

– Han greps tillsammans med ett kluster av människor. Jag tror mer att han hittades i ett kluster av människor i en tunnel där han hade grävt ner sig, säger han. 

Enligt Jesper Söders uppgifter ska ett 50-tal människor har gripits samtidigt. 

– De ska ha varit ett 50-tal, däribland barn och kvinnor. Några ska vara svenskar men många européer som befann sig i samma typ av håla, säger han. 

Under tisdagen twittrade Jesper Söder att Skråmo är gripen. 

Norge vill åtala Michael Skråmo

Norska säkerhetspolisen uppger för VG att man vill åtala IS-krigaren. 

– Han är en norsk medborgare som vi har efterlyst internationellt för rekrytering och deltagande i IS, säger Trond Hugubakken, talesperson för den norska säkerhetspolisen, till tidningen. 

Trond Hugubakken säger att de inte fått gripandet bekräftat och därför inte kan säga något om den fortsatta processen, men tillägger: 

– Generellt kan man säga, när det gäller norska utländska krigare som gripits där nere, vill vi åtala alla som vi menar det finns en grund för. 

Om Michael Skråmo åtalas och döms i Norge väntar ett saftigt fängelsestraff enligt Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan  i Stockholm. 

Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan i Stockholm. Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE /TT / TT NYHETSBYRÅN

– I Norge är medelstraffet för deltagande och samröre med IS ungefär sju år, säger Magnus Ranstorp. 

Experten om  Skråmo: ”småpotatis inom IS”

Michael Skråmo ska, enligt Expressens källor, vara orolig över att överlämnas till amerikanerna. Är det en befogad rädsla? 

– Ja, skulle de bestämma sig för att ställa honom inför rätta för något som de har så kan han ha ett ännu längre fängelsestraff framför sig. I USA kan det vara upp till 30 år eller längre. 

Skråmo har medverkat i propagandavideor och hyllat terrordåd, som det i Paris som krävde 130 människoliv. Har han bara varit en galjonsfigur eller kan han även ha varit inblandad i planeringen av terrorattacker? 

– Det är svårt att säga. Jag har inte sett indikationer eller bevis på det. Men han har ju inte varit stor utanför Sverige. Han har inte varit någon internationell propagandist, det vill säga någon son synts tala på engelska eller andra språk i sina videor. Så han är stor i svensk kontext – men han är småpotatis inom IS, säger Magnus Ranstorp.  

Inga kommentarer från Säpo

Säpo ger inga kommentarer om enskilda svenska jihadister som rest till Irak och Syrien för att ansluta till terrorgrupper. 

– När det gäller svenskar som är gripna utomlands så är det inte en fråga för Säkerhetspolisen, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare hos Säpo. 

 

Vad brukar de ha för bakgrund? 

– Det handlar inte om en homogen grupp utan individer som rest till konfliktområden. Sedan 2012 är det ungefär 300 som rest för att ansluta sig till terrororganisationer och av dem så har ungefär hälften återvänt till Sverige. Vi räknar med att ett 50-tal har dött, men det är svårt att få bekräftelse från sådana här krigsområden, säger Sofia Hellqvist.   

Enligt SVT så greps Skråmo i måndags. 

https://twitter.com/soder_jesper/status/1102934179094896641

 

Detaljerna kring hur gripandet av Skråmo gick till, och vid vilken tid, är ännu okända.

Skråmos barn har förts i säkerhet

Hans sju barn, varav tre är födda i Syrien, ska enligt källan befinna sig i trygghet. 

Svensken har de senaste åren haft en hög profil inom terrorgruppen. Han har förekommit i propagandafilmer från IS och uppmanat till terrordåd i Sverige. 

Som Expressen kunde avslöja i förra veckan är Michael en av de fyra västsvenska IS-terrorister som säkerhetskällor sett som främsta potentiella hoten mot Sverige – utifall att han skulle återvända till Sverige.

Det var en bedömning Säkerhetspolisen gjorde utifrån hans och de övriga tres stridserfarenhet, uttalade attentatsavsikt eller kopplingar till personer som planerade för attentat i Europa. 

 

Under ungdomsåren har gymnasiekamrater berättat att Michael Skråmos stora intresse var hiphopmusik. Skråmo flyttade 2005 till Egypten där han studerade arabiska och religion. Efter det konverterade han, blev radikaliserad och började predika salafism. 

Det var denna extremism som 2015 fick Michael Skråmo att resa till Syrien tillsammans med frun Amanda och de då fyra barnen.   

Vädjade gråtandes till jihadister att ansluta

2015 fick Skråmo stor uppmärksamhet när han publicerade en propagandavideo där han gråtandes vädjar till jihadister om att ansluta sig till IS kalifat i Syrien och Irak.

Han finansierade sin tillvaro i terrorfästet genom att leva på barnbidrag från Sverige.   

Han har på sociala medier uppmanat jihadister att begå terrorattacker i Sverige: ”Gå ner (och) handla på ica gör några bomber .. bam du är mujahid (krigare) 1 man army. Spräng några ställen”, har han skrivit, vilket fick Säpo att starta en utredning mot honom. 

Hans hustru Amanda dog nyligen i en flygattack.

Från Utrikesdepartementets, UD, presstjänst har man i nuläget inga kommentarer att ge. 

– Jag har tagit del av medieuppgifterna men avvaktar att kommentera det ytterligare, säger Patric Nilsson presschef på UD.

Även om en bekräftelse kommer på att Michael Skråmo eller någon annan svensk gripits av kurdiska styrkor i Syrien så innebär det inte automatiskt att svenska myndigheter, via UD kopplas in. 

Rättsläget är annorlunda då det är en part i en konflikt som griper en person än om en stat gör samma sak. I den senare situationen finns ett upparbetat mellanstatligt rättssystem.

Samtidigt är Michael Skråmo också norsk medborgare, men uppvuxen i Göteborg där han också konverterade och radikaliserades.