Röda Sten konsthall utrymdes och hela området spärrades av. Fyra personer greps misstänkta för förberedelser till terrorbrott. Foto: Björn Andersson
Röda Sten konsthall utrymdes och hela området spärrades av. Fyra personer greps misstänkta för förberedelser till terrorbrott. Foto: Björn Andersson

Källa: Männen har kopplingar till al Qaida

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG/STOCKHOLM. Insatsstyrkan slog till mot de fyra personerna i Göteborg efter en längre tids spaning.
Männen misstänks för förberedelse för terrorattentat. Tre av männen anhölls senare under dagen.
En källa berättar för Expressen.se att männen misstänks tillhöra ett terrornätverk med koppling till al Qaida.
På tioårsdagen av terrorattackerna i USA greps fyra misstänkta terrorister i Göteborg. Männen misstänkts ha planerat en attack mot konstbiennalen i Göteborg.
- Ja, fyra personer har gripits, på sannolika skäl misstänkta för förberedelse för terrorbrott, säger Sara Kvarnström på säkerhetspolisen, som sköter ärendet.
Sannolika skäl är den starkare misstankegraden, vilket kan tyda på att beslag har gjordes i samband med att de misstänkta greps eller att gripandet har föregåtts av en längre tids spaning och telefonavlyssning.
Sara Kvarnström berättar också att gripandet skedde med hjälp av nationella insatsstyrkan och polismyndigheten i Västra Götaland.
Och sedan vill hon inte säga något mer.
- Det råder förundersökningssekretess, så jag kan inte lämna mer information nu.
En poliskälla berättar för Expressen.se att misstankar finns att männen tillhör ett terrornätverk med kopplingar till al Qaida.
Hotbilden beskrevs av polisen som "allvarlig fara för liv."
Enligt Expressens.se:s poliskälla misstänker man att gruppen hade skaffat sig eller var på väg att skaffa sig tillgång till handeldvapen, sprängmedel och handgranater.

Anhölls under dagen

Tre av de misstänkta har fått advokater förordnade under söndagen. Den fjärde väntas få det på måndagen, uppger jourdomstolen vid Göteborgs tingsrätt för TT.
Av advokatförordnandena framgår ingenting om de misstänktas identitet, men att de är anhållna misstänkta för förberedelse till terroristbrott.
I natt spärrades området kring konstbiennalen av, men klockan sex på söndagsmorgonen var avspärrningarna hävda.

Ingen anledning till oro

Sara Kvarnström på Säpo vill inte gå in mer i detalj på själva gripandet och var de greps. Hon vill inte heller kommentera eventuella beslag, eller om det kan bli aktuellt med fler gripanden.
- Utredningen fortsätter, mer kan jag inte säga, säger hon.
Hon säger att det inte finns någon anledning till oro för allmänheten. Säkerhetsläget är inte förhöjt.
Insatsen inleddes när konstbiennalen skulle invigas. Konsthallens chef Mia Christersdotter Norman kontaktades av polisen, som bad henne påbörja utrymningen av lokalen.
- Jag vet inte mer än att polisen kastade ut oss och sa att de hade gripit fyra personer misstänkta för terrorbrott. Sedan spärrade de av området, säger hon.
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER