Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kalla fall-gruppen kan ta över Helena-utredningen

Kalla fall-gruppen kan ta över utredningen om Helena Andersson försvinnande. Foto: PRIVAT
Helena Andersson var 22 när hon försvann. Ingen vet vad som har hänt henne. Foto: PRIVAT

Kalla fall-gruppen i Göteborg kan ta över utredningen om Helena Anderssons försvinnande i Mariestad för 27 år sedan, rapporterar SVT Nyheter Väst.

– Det kan bli så att vi tar över det inom kort, men vi är inte riktigt där än, säger chefen Anders Eriksson, till SVT.

22-åriga Helena Andersson försvann spårlöst efter en utekväll på Stadshotellet i Mariestad natten till den 14 juni 1992. 

Hennes sandaler och ringar hittades i närheten av föräldrahemmet dagen därpå.

Hennes kropp har aldrig hittats, men fallet utreds som mord. Flera personer har varit intressanta i utredningen och en man är fortfarande skäligen misstänkt. Men genombrottet har uteblivit.

Kalla fall-gruppen

Utredningen ligger fortfarande hos roteln för grova brott i Skaraborg. Men nu kan det ändras, rapporterar SVT Nyheter Väst. Något som bekräftas av chefen Anders Eriksson. 

Det är dock inte säkert att fallet skulle gås igenom på nytt bara för att det hamnar hos Kalla fall-gruppen. Vid eventuell överlämning av fallet kommer man ha en inledande dragning.

– I den dragningen kan det ibland hända att det uppstår frågor som vi kan gå vidare med. Men annars är det vanliga att ärendet blir liggande efter dragningen, säger Anders Eriksson till SVT.

Anders Eriksson, chef för Kalla fall-gruppen i Göteborg. Foto: MARIA DAHLIN

Han förklarar vidare att resurserna inte räcker till för att rutinmässigt gå igenom fall på nytt, även om ”det hade varit önskvärt”.

Lars Johansson, kriminalkommissarie på roteln för grova brott vid polisen i Skaraborg:

– Det har vi ingenting emot. De går ju in och tittar om det finns spår som inte har analyserats, säger Johansson till SVT.

Familjen positiva

Helenas syster Ulrika välkomnar förslaget.

– Det är vårt stora hopp att de ska få utredningen skickad till sig och att de kan ta ett omtag på hela fallet, sa hon nyligen till GT.

P4 Skaraborg kunde för en vecka sedan berätta att Nationellt forensiskt centrum hittat tre olika DNA-profiler – från två män och en kvinna – på Helenas sandaler. Ingen av dem matchar den man som just nu är skäligen misstänkt. Vilka personer DNA:t tillhör har ännu inte fastställts.

Helenas sandaler. Foto: MATS ÖFWERSTRÖM / SVERIGES RADIO