Kajsa blev bestulen – nu kan hon inte tävla

Kajsa Spangenberg blev bestulen på sin gokart.
Foto: Privat
Kajsa Spangenberg har motorolja i blodet.
Foto: Privat
Pappa Mikael har tävlat i rallycross, och Kajsa är mer eller mindre uppvuxen i depån.
Foto: Privat
Kajsa Spangenberg och hennes pappa, Mikael, har tillbringat åtskilliga timmar och kronor på att få den nu stulna gokarten i toppskick.
Foto: Privat

Hundratusentals kronor, otaliga timmar i garaget och möjligheten att slutföra säsongen – allt det blev 14-åriga Kajsa Spangenberg bestulen på i Göteborg i helgen, när någon knyckte hennes gokart.

– Jag blev väldigt arg och besviken, att man inte kan få ha sina grejer i fred. Den var min ögonsten, säger Kajsa.

Kajsa Spangenberg från Henån har motorolja i blodet. Pappa Mikael har tävlat i rallycross i många år, och Kajsa är mer eller mindre uppvuxen i depån. Det var bara en tidsfråga innan hon själv skulle börja tävla i motorsport.

– Jag började köra gokart för tre år sedan och har precis flyttat upp en klass. Under säsongen tävlar jag nästan varje helg, berättar Kajsa, som tidigare intervjuats av GP.

I helgen skulle Kajsa köra ett race i Göteborg, men hon kom aldrig till start. När pappa Mikael gick för att förbereda bilen för loppet, upptäckte han att tjuven hade varit framme. Gokarten var borta.

"Är min ögonsten"

– Vi sov i en husbil precis bredvid, precis som många andra. Men ingen hade vaknat av tjuvarna. Jag blev väldigt arg och besviken, att man inte kan få ha sina grejer i fred, säger Kajsa.

Bara i år har familjen Spangenberg lagt omkring 100 000 kronor på att få bilen i ordning. Motorn gick äntligen precis som den skulle, och nu skulle Kajsa få en chans att visa vad hon går för. En chans som hon alltså berövades.

– Vi är ute i garaget nästan varje kväll, jag och pappa. Vi har lagt ner jättemånga timmar på att mecka med bilen, och nu är den borta. Det är jättetråkigt. Den är min ögonsten.

Har inte gett upp

Stölden polisanmäldes och de andra gokartstallen informerades om stölden.

– Vi åkte ut och letade i närheten, och hoppades att den som stulit bilen kanske hade dumpat den någonstans. Det var flera andra mekaniker och förare som också hjälpte till. På banan är vi konkurrenter, men annars hjälper och stöttar vi varandra. Vi är som en enda familj.

Än så länge har bilen inte kommit tillrätta, men Kajsa har inte gett upp möjligheten att slutföra säsongen. Sista loppet för året går av stapeln den 8 oktober, på hemmabanan i Uddevalla, och då hoppas team Spangenberg att de är på banan igen.

– Vi har fått tag i ett chassi, och nu letar vi efter en motor vi kan köpa eller hyra. Jag älskar att tävla och det här ska inte få stoppa mig, säger Kajsa.