Kajsa Bruce från Kungälv drabbades av corona i början av mars.
– Två kolleger hade varit i Österrike över sportlovet. En helg kände jag att det kittlade något vansinnigt i halsen. Jag är pollenallergiker och trodde att det var på grund av den, så jag gick till jobbet på måndagen. Det var den 10 mars.
Väl på jobbet kände hon sig allt sjukare och bestämde sig snabbt för att åka hem igen.
– Jag fick feber och ont i kroppen. Snabbt blev det värre och jag fick högre och högre feber. Efter någon dag började slemhinnorna i näsan svullna och det gjorde ont att andas med näsan, säger hon.
Dofterna förvrängs
Kort därefter insjuknade hennes man med mildare symtom, samtidigt som Kajsa tappade både smak- och luktsinne.
Efter 20 dagar var hon frisk, men luktsinnet har hon fortfarande inte fått tillbaka, något hon också berättat om för P4 Göteborg.
– Det har bara kommit tillbaka delvis, men det är väldigt försämrat. De dofter jag känner är liksom som förvrängda. Det påverkar smaken också. Förr åt jag alltid ägg varje morgon, men nu tycker jag de luktar så fruktansvärt illa att det inte går längre, säger hon.
”Det är en sorg”
Men allra värst är de upplevelser man går miste om, berättar Kajsa.
– Man känner inte doften av skogen eller av havet och sånt man inte tänkt på innan, som doften av en annan persons lägenhet eller när man kommer in i ett rum har försvunnit. Det är en sorg när något man tagit för givet förut helt plötsligt försvinner, säger hon och fortsätter:
– Dessutom känner jag inte brandlukt nu, vilket känns lite farligt.
Katharina Stibrant Sunnerhagen är professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hon berättar för P4 Göteborg att det är känt att viruset kan angripa doftsinnet.
– Vad vi vet om coronaviruset det är att dels så finns det möjlighet att de fäster på cellerna i nässlemhinnan och dels kan de faktiskt gå in via nerverna och påverka där nervcellerna har sina kroppar i hjärnan, säger hon.
Finns en risk att doften aldrig återvänder
För de som drabbas finns också en risk att doften aldrig helt kommer tillbaks.
– Vi vet att med åldern så försämras förmågan att återskapa nervceller. Vi tycks ha en viss mängd celler som vi kan nyskapa, har man fått en svår skada kanske det inte finns så mycket kvar att reparera med, säger Stibrant Sunnerhagen till P4.
Men Kajsa har inte slutat hoppas på att hon ska kunna känna dofter som hon gjorde förut.
– Jag har inte gett upp hoppen, men jag är otålig och tycker det är tråkigt.