Kai Martin: Dags för Lena att ändra agendan

Pinsamt, ministern!

På något annat vis går det inte att beskriva kulturminister- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroths undanflykter.

Kai Martin.
Foto: WIRIDEN JAN

GT har tidigare skrivit

 om hur hon tackat nej till att inviga Göteborgs Filmfestival. Svaren har varit tveksamma. Men med det facit vi nu sitter inne med är det häpnadsväckande att hon inte kommer. Den manifestation för förintelsens offer som gjorde att Lena Adelsohn Liljeroth inte kunde komma för att inviga Filmfestivalen var klockan 11 - på förmiddagen! Nu heter det att en privat resa var orsaken. Och bröllopsdag! Med en resa som varit inbokad sedan ett år tillbaka. Låt mig påminna kultur- och idrottsministern att du fick ett nytt jobb av Fredrik Reinfeldt. Den dagen du tackade ja till din tjänst förändrades din agenda totalt.

Det blir plötsligt aktuellt

 med nya åtagande som var dig främmande tidigare. Som till exempel Göteborgs Filmfestival, som fyller 30 år i år. Så fort Jannike Åhlund på Festivalen fick beskedet om att Lena Adelsohn Liljeroth fått jobbet som kultur- och idrottsminister gick en inbjudan ut till henne. Så har skett med tidigare kulturministrar. En självklarhet. Lika självklart som att ingen, notera ingen, har tackat nej sedan första invitationen.

Birgit Friggebo har

 varit där. Bengt Göransson, Margot Wallström och Marita Ulvskog likaså. Leif Pagrotsky älskade att inviga Festivalen i sin barndoms stad. Att Lena Adelsohn Liljeroth väljer bort invigningen är pinsamt och ingenting annat. Än värre är hennes pliktskyldiga medverkan på måndag. Men vi kanske ska vara glada att hon hittar till Göteborg - en knapp timmes flygresa från Stockholm.