Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kai Martin & Stick är tillbaka med ny skiva

Kai Martin & Stick! bildades 1978, lade av 1985 och gjorde comeback 2013. Nu släpps ett nytt album.Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
"Det fanns en energi som vi ville ta till vara på", säger sångaren Kai Martin.Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Låten "Strändernas svall" ska försöka skildra människors flykt från krig.Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Kai Martin & Stick! spelade på Liseberg 2014.Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Efter 31 år släpper postpunkgruppen ett nytt album.Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

31 år har gått sedan göteborgspunkbandet Kai Martin & Stick! senast släppte en skiva. Men nu är det dags igen.

Här är första låten – se musikvideon först på gt.se.

– För oss har det varit viktigt att knyta an till den musiken vi en gång gjorde, men också försöka ta den vidare. Det tycker jag att vi har gjort, säger sångaren Kai Martin.

Fakta: Kai Martin & Stick!

Bandet består av Ronny Rock, trummor (filmskribenten och -profilen, tidigare Expressen medarbetaren Ronny Svensson), Alex Gabay, bas, Mark Larsen, keyboard, Gomer Explensch, saxofon, Georg Cremonese, gitarr, och Kai Martin, sång.

Bandet bildades 1978 och spelade fram till 1985. Då hade bandet gjort fyra album, flera singlar, turnerat och medverkat i tv och radio. Gruppen gjorde comeback 2013. Det nya albumet släpps i månadsskiftet maj/juni.

När postpunkbandet Kai Martin & Stick! från Göteborg nu släpper det nya albumet [utan titel] är det första gången sedan 1985. Bandet lade då av efter att ha hållit på i sju år.

2013 gjorde bandet comeback och spelningar på Liseberg och Gröna lund under de följande två åren gav mersmak.

– Det fanns en energi som vi ville ta till vara på, säger sångaren Kai Martin, som är före detta GT-medarbetare.

Vill skildra flyktingars situation

Den nya låten "Strändernas svall", som inleder det nya albumet, lanseras med en video regisserad av Johan Carlén, tidigare fotograf på GT.

– Tanken med låten är att försöka skildra en flyktings situation från dennes perspektiv. Jag kan inte föreställa mig hur det är att lämna sitt hem, lämna allt, för att stå på en strand och vänta på en båt som, kanske, tar dig till något slags frihet. Men det är ett försök. I eftertexten till videon finns också namnen på olika hjälporganisationer, som gör sitt bästa för att hjälpa till. Det här är, bitvis, vårt bidrag till dem, säger Kai Martin.

Jobbade med Håkan Hellströms producent

Albumet producerades av Charles Storm, som även har producerat Håkan Hellströms nya material och jobbat med Mando Diao.

– Han ville göra en produktion som på samma gång hyllade Kai Martin & Stick! från tiden på 80-talet och visa var vi stod i dag. Samtidigt ville vi inte vara blyga med att blotta vår hyllning till förebilder som tidigare Ultravox, Magazine, Japan, Cure, Roxy Music, Associates, Comsat Angels och Siouxsie & the Banshees, säger Kai Martin.

Albumet kommer i månadsskiftet och i samband med det spelar bandet på Musikens hus i Göteborg den 28 maj.