Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kai Foley, 28, mördades – hedrad vid minnesstund

Kai Foley knivmördades för ett år sedan i centrala Göteborg.
Foto: Privat
Minnesstund för Kai Foley på Odinsplatsen ett år efter mordet.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Minnesstund för Kai Foley på Odinsplatsen ett år efter mordet.
Foto: HENRIK JANSSON

Ett år efter mordet på australiske Kai Foley, 28, samlades anhöriga och vänner för en minnesstund.

Det var en stämningsfull, vacker och sorglig halvtimme på Odinsplatsen.

En påminnelse om hur brutalt livet kan förändras för så många.

Mörkret har fallit i Göteborg på torsdagskvällen. 

Ett antal marschaller och lyktor lyser upp blommorna och porträtten på australiske Kai Foley som fann kärleken i Göteborg och hade flyttat in i en lägenhet med sin flickvän när han knivmördades på gatan vid Odinsplatsen.

Ett femtontal nära vänner är samlade inbjudna av flickvännens föräldrar.

Cykelhandlaren tar in ett ställ, låser sin butik och sen börjar musiken ljuda över Odinsplatsen.

”En självmordsbombare...”

Två personer spelar ”Amazing Grace” med sina trumpeter.

Julstressade göteborgare passerar i bil och till fots. De senare stannar till, går runt lite vördnadsfullt. En del förstår vad det handlar om. För mordet på 28-årige Kai Foley är omskrivet. Det är ett dåd som ”inte har någon förnuftig förklaring”, som tingsrätten uttryckte det.


LÄS MER: Kai Foley knivhöggs till döds på gatan


Eter en stund håller flickvännens mamma ett gripande tal. Hon berättar att Kai och hennes dotter dagen innan mordet klätt julgranen i sitt nya hem. 

Kai är på väg dit efter en kväll på stan med några vänner när en ung man plötsligt hoppar ur en bil. Kai har hörlurar på sig när han attackeras. Han avlider till följd av knivskadorna. En jämnårig man döms i tingsrätten och hovrätten för mordet.

”Jag vill kalla denna man för en självmordsbombare därför att denna tidiga morgon sprängde han inte bara sitt eget liv i bitar. Han sprängde också hundratals människors drömmar, förhoppningar och hjärtan i bitar...”, säger flickvännens mamma en bit in i talet.

Orkar inte närvara

Hon talar på engelska för hon talar inte bara till de närvarande utan också till Kai och hans familj i Australien.

Det är kallt i Göteborg, svidande västkustskallt, men det blir lite varmare på en liten del av Odinsplatsen en kort stund.

Efter ett tag brister det för mamman vars dotter inte orkar närvara. Det är inte ens nära. Dottern befinner sig på en sorgeresa. Ingen vet när och om den tar slut. Hon klarar inte att vistas i Göteborg sedan den där ödesdigra natten för ett år sedan.


LÄS MER: Kai Foleys mamma om sorgen


Mamman fortsätter tala om Christine Buhagiar, Kais mamma som väcktes upp på andra sidan jordklotet av polis som gav henne det hemskaste av besked. 

Sen talar hon direkt till Kai. Om att hans död inneburit en solförmörkelse för alla som älskade honom. Om att hans mamma ber för honom varje dag och att flickvännen är ute på en resa med honom nånstans. ”Just nu tror jag att ni är i Vietnam, men oavsett var hon är så är också du där.”

Kylan kom tillbaka

Efter talet sjunger sopranen Negar Zarassi så vackert att gångtrafikanterna stannar till och folket som sitter och inne i korvkiosken avbryter sina måltider.

Innan vännerna skiljs åt blir det en tyst minut för Kai, sen är det över. 

Innan vi lämnar passerar en polisbil med blåljus och sirener.

Det är kallt på Odinsplatsen igen.


LÄS MER: Kais mördare dömdes till 14 års fängelse