Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kai, 28, knivhöggs till döds – mitt på gatan

Kai Foley blev bara 28 år.
Kai Foley mördades nära Odinsplatsen i Göteborg.
Foto: LOVISA WALDECK

Han flyttade till Sverige för kärleken. 

Några månader senare knivmördades australiske Kai Foley, 28, i ett slumpmässigt vansinnesdåd vid Odinsplatsen i Göteborg när han var på väg hem från en fest. 

Familjen, som flugit till Göteborg från Australien för att följa rättegången, väljer nu att för första gången berätta om sorgen. 

– Han var den vackraste person du någonsin kan träffa, han förtjänade inte det här, säger Kais mamma Christine Buhagiar till GT. 

Det var natten mellan den 19 och 20 december förra året som en man hittades allvarligt skadad med misstänkta knivskador på Odinsplatsen i centrala Göteborg. 

Mannen, som var nästintill medvetslös när polisen anlände till platsen, avled senare samma natt på sjukhus av sina skador. 

Snart stod det klart att han var från Australien och att han dödats i ett slumpmässigt vansinnesdåd mitt i natten. 

Kai Foley hade flyttat till Sverige för kärlekens skull när han föll offer för en mördare.

Mannen hette Kai Foley och han blev bara 28 år gammal. 

Hans liv hade bara börjat när någon tog det ifrån honom alldeles för tidigt. 

Mamman: ”Hade hela livet framför sig”

Kais familj har flugit in till Göteborg hela vägen från Australien för att vara med på rättegången mot den man i 25-årsåldern som suttit häktad misstänkt för mordet sedan den 8 januari. 

I rättssalen sitter de på raden längst fram. 

Det är inte många ögon som kan hålla tillbaka tårarna som tränger sig fram i en strid ström när Kais mamma, Christine Buhagiar, tar till orda med stark och bestämd stämma under sitt förhör.

– Han hade hela livet framför sig. Han hade ett så mjukt hjärta och skulle aldrig skada någon. Jag tänker på honom hela tiden, min son var allt för mig, säger hon.

Den misstänkte mördaren.
Foto: GT

Det var i Australien som allting började för lite drygt ett år sedan. Där träffade Kai Foley sin kärlek. Tillsammans flyttade de till Sverige.

Väl där gjorde Kai allting för att komma in i sin nya vardag i sitt nya land, han tog direkt flera olika jobb, han gick språkkurser och försökte lära sig svenska. 

Och han drömde om att en dag kunna jobba inom sjukvården. 

I Australien hade han utbildat sig till sjuksköterska och hans dröm var att få kunna jobba som det även i Sverige – att kunna göra det som han brunnit för under hela sitt liv: hjälpa människor som har det svårt.

Nu träder Kais mamma Christine Buhagiar fram och berättar för GT om sin son och sorgen efter hans död.

– Han var väldigt driven för att hjälpa andra människor. Hans dröm var att få jobba med och hjälpa mentalt sjuka, säger hon om lågan som brann i hennes son.

En slumpmässig attack

Kai hade själv påverkats hårt av sin pappas död i början av 2016 och ville hjälpa andra. Christine berättar att det också var en av anledningarna till att Kai ville ut och upptäcka världen. 

I stället tog livet slut alldeles för tidigt när han blev offer för en slumpmässig vansinnesattack på Odinsgatan fyra dagar innan julafton. 

För enligt åklagare Niklas Högdén är det precis det som det handlar om. En helt slumpmässig attack. Mitt i stan. Mitt i natten. Mitt i veckan. 

Inget motiv. Ingen förklaring. Kai var bara på fel plats vid fel tillfälle.

Inget tyder på att Kai Foley känt sin mördare, inte heller finns det några omständigheter som tyder på ett rånmord. Alla värdesaker återfanns. 

Kais vänner har vittnat om att han varit på fest tidigare under kvällen och natten. Han skulle bara gå hem. 

– Han var min son, han var den vackraste person du någonsin kan träffa. Han förtjänade inte att dö på det här fruktansvärda sättet, helt utan anledning, säger mamma Christine med gråt på rösten. 

Hundratals kom på minnesstunden

I rättssalen nekar den misstänkte mannen till alla anklagelser. Han säger att han inte minns någonting alls från natten då Kai Foleys liv slocknade. 

Men Christine Buhagiar minns. Hon minns sin son, hon minns Kai. Hon minns honom med värme och med kärlek. 

– Han var en fridfull, intelligent och känslig man som bara försökte hjälpa människor. Han ville hjälpa samhället. Jag kan inte med ord beskriva hur förkrossade vi är över den här förlusten, säger hon. 

Polis på plats efter mordet.
Foto: LOVISA WALDECK

Direkt när familjen fick det fruktansvärda beskedet för lite drygt sex månader sedan satte de sig på ett plan och flög till Sverige. De vägrade lämna landet utan Kais aska och fick boka om flyget och stanna kvar för att vänta ut obduktionen. 

När de väl kom hem igen hölls tre olika vakor för att hedra Kais minne i Australien. En hölls av familjen, en av vännerna och en av Kais tidigare fotbollslag. 

– Det visar vilken stor inverkan han hade på folk. När hans vänner anordnade ett fund-raising hiphop-gig så kom hundratals personer, säger Christine och fortsätter:

– Och i fotbollslaget spelade han bara fyra matcher. Men han hade en så stor inverkan på dem att de anordnade en hel match i hans minne och dessutom en minnesstund. 

Rättegången har pågått i totalt tre dagar och fortsätter ytterligare en dag i augusti, efter att en rättspsykiatrisk undersökning har genomförts. Kort därefter väntas dom i målet. Efter onsdagens förhandling sa tingsrätten att det föreligger "övertygande bevisning" om att den misstänkte mannen är skyldig. Rubriceringsfrågan och påföljd kommer bestämmas först efter att undersökningen är gjord.

Har varit sjukskriven

För Christine har tiden efter sonen Kais bortgång varit otroligt jobbig. Hon har varit sjukskriven och inte jobbat någonting sedan hon fick beskedet för drygt ett halvår sedan. 

– Den här tiden har varit helt fruktansvärd. Vi är väldigt traumatiserade hela familjen och jag har inte kunnat jobba, berättar hon. 

Än i dag kämpar familjen mot sorgen och mot sviterna efter det bottenlöst tragiska dådet som kom att förändra allting. 


LÄS ÄVEN: Kai Foleys mamma: "Han hade hela livet framför sig"


Christine tittar upp från golvet som hon haft blicken fäst vid.

– Min son dog helt utan anledning. 

Christines son, Christines Kai, kommer aldrig få någon möjlighet att hjälpa alla de sårbara, utsatta människor som han drömt om. 

Kai kommer aldrig tillbaka. 

Fotnot: GT publicerar namn och bild på Kai Foley i samförstånd med Kais mamma och bror.