Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kafédrottningens kamp för att rädda livsverket

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Eva Olsson har drivit kaféer i Göteborg i 35 år.Foto: Peter Rhodén/Condeco
Condeco i Göteborg, som Eva Olsson driver.Foto: Jonathan Berntsson

Göteborgs kafédrottning Eva Olsson, 60, har drivit kaféer i staden sedan 1985.

Nu upplever hon likt hela branschen en helt ny verklighet under den pågående coronapandemin. 

– Vi försöker vara snabbfotade och anpassa verksamheten, säger hon. 

Bor du i Göteborg är chansen stor att du någon gång fikat på ett av Eva Olssons kaféer.

1985 startade hon det första, vilket finns kvar och fortfarande, 35 år senare, går under samma namn:

Fröken Olssons.

Sedan dess har det blivit många kaféer till.

Just nu äger hon sju stycken, samt ett bageri i Högsbo med sammanlagt 200 anställda. Förutom det redan nämnda är det Evas Paley på Avenyn, två Condeco i Göteborg och Condeco i Malmö, Växjö och Jönköping.

Har tvingats till korttidspermittering

Likt branschen i stort har omsättningen för hennes kaféer minskat markant de senaste veckorna.

Runt 60 procent, berättar hon. Dessutom har bolaget behövt avsluta provanställningar, säga upp extrapersonal och korttidspermittera. 

– Vi har ju olika grad på det så jag kan inte säga exakt, men på varje kafé har vi korttidspermitterat de flesta medarbetarna, säger Eva Olsson.

Under intervjun är hon på väg till Jula för att köpa tejp att sätta upp inne på kaféerna för att kunderna ska kunna hålla rätt avstånd.

Är själv ute i verksamheten 

På tisdagen kom Folkhälsomyndigheten med nya föreskrifter till restauranger, kaféer, barer och nattklubbar, vilket berättades av socialminister Lena Hallengren på en presskonferens. Den nya föreskriften innebär att det enda som är tillåtet är bordsservering. 

– De som tagit beslut om detta, för det första vet jag inte om de vet skillnaden på kaféer och restauranger. Jag har en miljon besökare på mina kaféer varje år och självservering är vårt koncept. Servitris är ett yrke och det kan man inte bara anställa vem som helst från gatan för, dessutom krävs det olika tekniska lösningar för bordsservering. Inget man ändrar om till på 12 timmar säger hon och fortsätter:

– Jag har läst direktiven och man får hämta själv men det får inte bli folksamlingar. Det följer vi. 

Fröken Olssons i centrala Göteborg.Foto: Jonathan Berntsson
Fröken Olssons finns fortfarande kvar i centrala Göteborg.Foto: Jonathan Berntsson
På tisdagen kom Folkhälsomyndigheten med nya föreskrifter till restauranger, kaféer, barer och nattklubbar.Foto: Jonathan Berntsson

”Man tar mellanmjölksbeslut”

Eva Olsson och två av hennes nyckelpersoner i verksamheten är nu ute på kaféerna och arbetar för att minska personalkostnader, berättar hon.

– Det går inte att planera. Man vet inte vad det kommer för beslut i morgon. 

Hon anser också att det krävs kraftfullare åtgärder.

– Man tar mellanmjölksbeslut, det ska inte vara som vanligt och vi ska stänga lite. Det hade varit bättre om de sa att ”nu stänger vi allt i tre veckor och så supportar vi det som behöver supportas”, säger Eva Olsson och fortsätter:

– Jag har 200 anställda och vi måste rädda företagen för att rädda jobben. Det behövs mer support till alla företag, från restaurangbranschen till den lilla frisören på gatan. 

”Jag förstår alla som är oroliga”

På frågan om hon är orolig för vad som ska hända i framtiden, svarar Eva Olsson: 

– Jag skulle säga att detta är det stora gesällprovet i personlig utveckling. Jag har 200 anställda så jag måste kavla upp ärmarna och lyfta blicken varje dag. Jag förstår alla som är oroliga, men jag jobbar med mig själv för att mitt stora fokus är vad vi kan göra i dag. Oro och rädsla leder ingen vart. Det tar bara all energi man måste ha för att vara stark och ta rätt beslut. Hela situationen för alla människor är extraordinär men tillsammans skall vi reda ut detta. 

TV: Socialministerns besked

Åsa Hallengren (S): ”Finns så länge som det behövs”