Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kafédrottningen fikar efter lyckliga gäster

Entreprenören Eva Olsson är en äkta Göteborgskändis - som nyligen öppnat sitt sjunde kafé inne i centrum.
Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. Göteborgarna älskar att fika. 

Och Eva Olsson, 52, älskar att skapa mötesplatser. 

Nyligen öppnade stans kafédrottning sitt sjunde kafé i centrala Göteborg, det största hittills. 

- I New York köper man en latte och går, i Stockholm blir det ett glas vin i en bar efter jobbet - här är fikakulturen väldigt stark, säger Eva Olsson som också fått en ny utmaning i livet: 

För 16 månader sedan blev hon mamma. 

Från Fröken Olssons kafé till Evas Paley, Condeco och butikerna Muffins m m har Eva Olssons kaféimperium vuxit stadigt. Och med sikte på de bästa lägena i Göteborg har hon skapat många mötesplatser för fikasugna göteborgare.

 - Att gästerna trivs och stannar länge, om så bara för att smutta på en kopp te, är målet, säger Eva Olsson. Mat och bakverk finns överallt, men jag vill skapa miljöer där människor vill sitta ner länge, där de trivs att vara.

Alla är välkomna

 - Alla ska känna sig välkomna, både tonåringar som vill plugga och företagare som bokar in möten här - eller de som bara vill låna toaletten.

 Det nya kaféet på Östra Hamngatan blir det femte Condeco-kaféet i Göteborg och tänkt som kedjans "flaggskepp".

 - Vi gör en helt ny inredning, ännu mysigare, varmare och mjukare, berättar Eva Olsson. Det blir mycket tyger och en blandning av nya och gamla, antika möbler.

 - För mig blir det allt viktigare med fokus på själva mötesplatsen, inte att gästen måste äta ett bakverk. Det jag faktiskt tjänar mest på är att alla vill sitta länge och är happy. Tro mig, det fungerar.

En mötesplats

 Eva Olsson menar att kaféerna i framtiden kommer att fylla en större funktion som just mötesplats.

 - Compact living blir vanligare, säger hon. Och när vi bor mindre behöver vi ställen att träffas på utanför hemmet.

"Har drivet i mig!

 Condeco-konceptet togs från början fram för att kunna växa och i framtiden även fungera internationellt. Första kaféet utanför Göteborg har i dagarna öppnats i Växjö. Länge har det funnits planer på Stockholm, men den rätta lokalen har inte dykt upp ännu.

 - Jag är ju entreprenör, har drivet i mig, ser utmaningen i själva växandet, säger Eva Olsson, som i dag har drygt 120 anställda och omsätter cirka 60 miljoner kronor i sina företag. Hon säger att hon aldrig gjort upp några femårsplaner utan ständigt lever i nuet.

 - Det jag har velat göra, har jag velat göra "nu" och då har jag gjort det. Jag känner ingen rädsla för stora satsningar. Allt kan alltid bli lite bättre. Och det är ingen piska utan en morot. Så behåller jag nerven i det jag gör.

 - Det var stort för mig när jag köpte Paley. Och att gå från två kaféer (Fröken Olssons och Paley) till att öppna mitt första Condeco, det var också en utmaning.

 Ett annat driv, en annan längtan, har handlat om barn. Och för 16 månader blev Eva Olsson mamma till en pojke.

 - Det innebär en jättestor förändring, men det finns inget jag saknar av hur det var innan jag blev gravid och fick barn, säger hon.

"Allt gick jättebra"

 Om att bli mamma efter 50 säger Eva Olsson:

 - Vi ville så gärna  få barn, jag och min  man. Inte heller här  har jag haft fokus på rädsla utan bara på glädjen och lyckan att få bli förälder. Och allt gick jättebra.

FAKTA

Eva Olsson
Ålder
: 52
Bor : Kungsbacka
Familj : Maken Peter och sonen Victor, 16 månader
Aktuell : Med sitt sjunde kafé i Göteborg - Condeco på Östra Hamngatan - och sitt första Condeco utanför stan, i Växjö
Namnet Condeco: Är latin och betyder "att mötas"

Eva Olssons kaféer och butiker i Göteborg:
1 Fröken Olssons kafé Östra Larmgatan 14
2  Evas Paley Kungsportsavenyen 39
Condeco
3 Kungsportsavenyn 4
4 Kompassen, Fredsgatan.
5 Fredsgatan 14
6 Linnégatan 30
7 Östra Hamngatan 46-48
Muffins m m
8 Kungsportsavenyn 39 (ligger bredvid Evas Paley)
9 Haga Nygata 38


Eva Olsson startade sitt första kafé 1985 - Fröken Olssons kafé på Östra Larmgatan.
I dag omfattar hennes affärsimperium, förutom Fröken Olssons kafé, fem Condeco-kaféer i Göteborg och ett nyöppnat i Växjö.
Dessutom driver hon ett eget bageri, Condeco bakery och butikerna "Muffins m m".
Eva Olsson sitter i styrelsen för totalt 14 företag som ingår i moderbolaget Muffins to the people.
Moderbolagets omsättning 2010: 57 859 000 kronor. Mellan 2006 och 2008 gick bolaget med förlust. Från 2009 vände trenden och siffrorna har sedan dess legat på plus.
Muffins to the people ägs i sin tur av det nyetablerade bolaget Peace of Cake som har sitt säte i skatteförmånliga Luxemburg. I årsredovisningen nämns utlandsetableringen som en förberedelse inför en eventuell framtida expansion.
Eva Olssons inkomst 2010: 769 100 kronor. Eva Olsson har dock inte tagit ut någon vinstutdelning ur företaget utan endast lön. Med tanke på att hon är vd i en större koncern är hennes deklarerade inkomst inte särskilt stor.

Andra kvinnor som fött barn sent i livet:
Nyhetsankaret Anna Lindmarker fick sitt tredje barn när hon var 45 år.
Helena Nilsson, läkare och tidigare ambassadör i Sydafrika, fick barn vid 46 års ålder.
Samira Elias, Karlskoga, födde tvillingar med hjälp av donerade ägg vid 57 års ålder.
Världens äldsta kvinna att föda barn var Maria Carmen del Bousada, Spanien. Hon var 67 år när hon fick tvillingar 2006 genom äggdonation. Bousada avled i cancer 2009.