Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jan-Åke såg sitt livsverk försvinna i svåra branden

En våldsam brand har brutit ut i en industrilokal utanför Herrljunga. Foto: Daniel Olsson
Spridningsrisken är stor, uppger räddningstjänsten. Foto: Daniel Olsson

En våldsam brand bröt under tisdagskvällen ut i en industrilokal för lerduvor utanför Herrljunga.

Under natten fick räddningstjänsten branden under kontroll – men byggnaden gick inte att rädda.

Fabriksägaren Jan-Åke Bengtsson kunde bara stå bredvid och se sitt livsverk slukas av lågorna:

– Det är hemskt. Fruktansvärt.

Enligt räddningstjänsten kvarstår spridningsrisken under onsdagen.

Larmet om branden kom in strax före klockan 21 på tisdagskvällen. En lerduvefabrik i Sverkelstorp utanför Herrljunga hade då, av okänd anledning, fattat eld.

Räddningstjänsten ryckte ut med all tillgänglig personal, cirka 20 man.

– Vi har tömt två stationer. Det finns risk att elden sprider sig till terrängen, sa Morgan Gunnarsson, brandmästare vid räddningstjänsten Herrljunga, vid 22-tiden.

Den brinnande lokalen är 300-400 kvadratmeter stor och någonstans i lokalen skulle det, enligt uppgifter till räddningstjänsten finnas gasflaskor.

Vid 22.30-tiden hade räddningstjänsten fått ge upp försöken att rädda fabriken för att i stället koncentrera sig på att förhindra spridning till skogen runtomkring och en patronfabrik intill. 

Då reste sig en flera meter hög eldkvast över taket på fabriken och kunde ses på långt håll i bygden.

Jan-Åke Bengtsson, ägare till den eldhärjade lerduvefabriken, ser sitt livsverk gå upp i rök. Foto: Daniel Olsson

Fabriksägaren: ”Fruktansvärt”

Jan-Åke Bengtsson, ägare till den eldhärjade fabriken, kunde bara stå vid avspärrningarna och se sitt livsverk brinna ner till grunden.

Sedan början av 70-talet har han tillverkat lerduvor på platsen. 

- Det är hemskt. Fruktansvärt, säger han och berättar att det var en granne som ringde om att stora mängder rök syntes från fabriken.

När Jan-Åke Bengtsson kom fram, var det redan för sent. Tät rök fyllde lokalen och snart tornade stora eldflammor upp genom byggnadens tak.

- Nu är det nog slut med verksamheten. Vi har så speciella maskiner som vi tillverkat själva att jag inte tror att det går att starta om, berättar han.

Jan-Åke Bengtsson äger även fabriken som ligger intill och såg flera gånger hur gnistor från den eldhärjade lokalen sköt ut i riktning mot den. 

Grannfabriken är en patronfabrik, som bland annat tillverkar sprängpatroner. Inledningsvis fanns stor risk att branden skulle sprida sig dit.

– Drygt hundra meter bort ligger en fabrik som tillverkar patroner. Den försöker vi skydda – det finns krut där, sa Morgan Gunnarsson, räddningstjänsten.

 

Lågorna från branden kunde ses på långt håll under tisdagskvällen - med risk för spridning i skogarna. Foto: Daniel Olsson

Frivilliga ute i skogarna

Räddningstjänstens insats fokuserades snart på att förhindra att elden spred sig till omkringliggande terräng och byggnader. Man fick även hjälp av frivilliga.

Ute i skogarna åkte bönder i grannskapet ut i skogarna för att försöka förhindra spridning. Bland annat genom att spruta vatten med hjälp av gödselspridarna.

– Vi har bönder som fyllt sina gödseltunnor med vatten och kör runt och sprider det. De har lättare än vi att åka runt i skog och terräng, säger Morgan Gunnarsson vid räddningstjänsten i Herrljunga.

– Det går även runt folk och trampar ner glödflagor som faller på backen.

Vid spridning till den omkringliggande skogen hade situationen snabbt kunnat eskalera, fortsätter han.

– Tar det sig i terrängen, då går det fort. Vi har inte fått något ordentligt regn här på flera veckor och det är snustorrt i markerna.

 

Situationen var så pass allvarlig under kvällen att Herrljungas räddningstjänst tvingades kalla på förstärkning från omgivande stationer. Foto: Daniel Olsson

Spridningsrisken kvarstår

Situationen var så pass allvarlig att räddningstjänsten i Herrljunga under kvällen tvingades begära in förstärkning.

– Vi har ett tiotal man till från flera omkringliggande stationer, säger Morgan Gunnarsson.

Under natten fick räddningstjänsten kontroll på branden och under onsdagsmorgonen befann de sig på platsen med fem man. 

– Vi håller på med eftersläckning. Det brinner fortfarande på vissa ställen så vi låter det brinna ut kontrollerat, säger Jonas Myrén, räddningschef i beredskap, strax innan klockan sju på morgonen.

Räddningstjänsten kommer fortsatt befinna sig på platsen under hela onsdagen.

– Det skulle blåsa upp här nu, och så ska  det bli varmare i dag än i går. Det innebär att spridningsrisken kvarstår, men vi bevakar den hela tiden, säger Jonas Myrén.

Den intilliggande patronfabriken klarade sig från branden. 

Orsaken oklar

Fabriksägaren Jan-Åke Bengtsson säger att han inte har någon aning om hur branden startade.

Jan-Åke Bengtsson har varit ett känt namn inom lerduveskytte, så kallat Skeet, och startade tillverkningen som en hobby vid sidan av. Hobbyverksamheten blev i mitten av 70-talet till en industriell tillverkning och Jan-Åke Bengtsson berättar att fabriken är den enda av sitt slag i landet. 

Årligen tillverkades 30-40 000 lerduvor i fabriken, enligt ägaren.

Produktionen var i gång tidigare under tisdagen, berättar han, men den siste anställde ska ha lämnat fabriken flera timmar innan branden bröt ut.

Polis fanns inledningsvis på plats för att bistå räddningstjänsten. 

– Nu har vi lämnat. Vi kommer att genomföra en teknisk undersökning när branden är släckt för att ta reda på vad som har orsakat den, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen i region väst, strax före midnatt.

Det finns i nuläget inga uppgifter om att någon person ska ha kommit till skada i samband med branden.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!