Polisutredningen mot nazisterna läggs ner

I slutet på oktober demonstrerade nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg.
Foto: NORA LOREK
Totalt greps 23 personer misstänkta för våldsamt upplopp, men nu läggs utredningen ner.
Foto: NORA LOREK

Åklagare lägger ned förundersökningarna avseende våldsamt upplopp mot 23 nazister i Nordiska motståndsrörelsen.

Detta efter oroligheter i samband med att organisationen demonstrerade i Göteborg den 30 september.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Samtidigt har två nya förundersökningar inletts rörande händelser i samband med Nordiska motståndsrörelsens demonstration. 

Det är kammaråklagare Ulrika Åberg som fattade beslutet under fredagen. 

Enligt henne har det inte gått att visa vad varje enskild person har gjort under hela förloppet som utretts som våldsamt upplopp. 

– Det kan också vara tveksamt om det överhuvudtaget rörde sig om ett våldsamt upplopp i just det specifika läget, säger Ulrika Åberg.

De 23 misstänkta gick i främsta ledet då Nordiska motståndsrörelsen marscherade mot den egentliga samlingsplatsen för demonstrationen, som enligt tillståndet skulle vara vid Scandinavium. 


LÄS MER: Domarna faller mot motdemonstranterna i Göteborg 


I höjd med Liseberg svängde marschen av från den överenskomna marschvägen för att ta sig i riktning mot en grupp motdemonstranter som samlats.

Polisen fick använda pepparspray och batonger för att mota tillbaka gruppen och de längst fram greps misstänkta för våldsamt upplopp alternativt ohörsamhet mot ordningsmakten.


Foto: NORA LOREK

– Jag har tagit del av ett omfattande filmmaterial från polisens olika kameror och även av filmat material från allmänheten. Vidare har jag studerat vittnesförhören som hållits med poliser och andra personer. Min slutsats är att det inte har varit möjligt att följa vad de olika misstänkta personerna har gjort på platsen fram till gripandet.

Ulrika Åberg fattade beslutet om att lägga ned förundersökningen avseende 23 medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen som misstänkts för våldsamt upplopp. Samtidigt inleds nu två nya förundersökningar.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Två nya förundersökningar

Samtidigt har två andra förundersökningar inletts meddelar Ulrika Åberg:

En förundersökning om ohörsamhet mot ordningsmakten som, enligt Ulrika Åberg, rör personer i fronten för demonstrationen som tryckte på med sköldar mot polisen i en situation där polisen gav order om att backa.

En annan förundersökning har också inletts och rör en senare händelse på samma plats som de övriga händelserna i en situation där Nordiska motståndsrörelsens aktivister, enligt åklagaren, går till angrepp mot polisen.


LÄS MER: Experten: NMR gick stukade ur det här


– Det handlar om en situation senare då det blir en konfrontation och Nordiska motståndsrörelsen, efter bråk med journalister på platsen, säger Ulrika Åberg.

I båda de nya förundersökningarna har ett antal personer identifierats via filmer, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.