Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tusentals protesterar mot besparingar i sjukvården

Tusentals personer samlades i Lidköping. Foto: Erik Nilsson

Under söndagen samlades tusentals personer i Lidköping, för att protestera mot den nedmontering de menar sker av stadens sjukhus.

– Många är besvikna och upprörda. Jag hoppas att är vi många röster som hörs så kan vi påverka, har arrangören Emma Larsson tidigare sagt till GT.

Genom ett upprop på sociala medier, som samlat över 6 000 personer, har grupperingen engagerat sig för sjukhuset i Lidköpings framtid.

På uppropets facebook-sida kan man läsa om anledningen bakom att man under söndagen samlats i tusental för att marschera i protest mellan sjukhuset och Nya stadens torg.

”Nedmontering av sjukhuset i Lidköping har pågått i många år, men aldrig i en sån rasande takt som nu. Tidigare i år var det BUP, nu är vårdplatser hotade på medicinavdelningen. 1/3 del av platserna är hotade”, skriver man.

Enligt SVT Nyheter Väst har de fyra sjukhusen i Skaraborg lagt ett förslag om att spara 250 miljoner kronor.

Det skulle innebära att 21 av 63 vårdplatser vid medicinavdelning på sjukhuset i Lidköping försvinner och att viss verksamhet flyttas till Skövde.

Initiativtagaren: ”Besvikna och upprörda”

I slutet av juli pratade GT med Emma Larsson som är initiativtagare till marschen.

– Vi höll en stor protestmarsch redan 2012. Då var vi flera tusen som demonstrerade mot nedrustningen av sjukhuset. Det har pågått länge att man ser över vårdplatsstrukturen och börjar centralisera till de större sjukhusen, Skövde i det här fallet, sa hon då.

Emma Larsson beskrev hur många var besvikna över utveckling.

– Många är besvikna och upprörda. Jag hoppas att är vi många röster som hörs så kan vi påverka. Det finns inget ställe som Lidköping där människor är så engagerade och bryr sig om sjukhuset, sa hon.

Om sparförslaget blir verklighet beslutas om i höst.