Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SMHI varnade för starka vindar – färjor inställda

Flera tåg mellan Uddevalla och Strömstad ställs in sedan SMHI varnar för starka vindar i Västsverige. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Det väntas rejäl blåst i Västsverige under söndagseftermiddagen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: PER WISSING

SMHI går ut med en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Västsverige.

Tåg i norra Bohuslän ställs in från och med söndagseftermiddagen. Även färjeturer i Stenungsund är inställda på grund av blåsten.

– Det är risk för nedfallande träd och liknande på banan. Vi vill inte ta risken att tåg blir stående, säger Pär Aronsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

På söndagen går SMHI ut med en klass 1-varning som gäller från söndag eftermiddag och under kvällen.

Det gäller mycket hårda vindbyar på upp till 25 meter per sekund i Västra Götalands län, Bohuslän och Göteborg.

Vinden innebär att grenar och enstaka träd kan knäckas och att det kan bli problem för höga fordon, skriver SMHI på sin hemsida.

På grund av de hårda vindarna ställs tågtrafiken i norra Bohuslän in från och med klockan 16 på söndagen till och med klockan 06.40 på måndag morgon.

Tåg ställs in i Bohuslän

– Det gäller tåg mellan Uddevalla och Strömstad. Det är fyra tåg som berörs och bussar ersätter. Det finns risk för nedfallande träd och liknande på banan och vi väljer att ställa in trafiken för vi vill inte ta risken att tåg blir stående, säger Pär Aronsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Trafikverket varnar också för hårda vindar på Uddevallabron.

– Bron kommer inte att stängas av men man ska vara extra uppmärksam när gäller tunga fordon och bussar och anpassa hastigheten, säger Pär Aronsson.

Även färjeturer i Stenungsund är inställda under söndagen på grund av blåsten. Det gäller Svanesundsleden.

Vinden har också ställt till det för Stena Danica med ankomsttid till Fredrikshamn 12.30. Färjan har försenats.

Färja måste gå långsammare

– Den får gå långsammare och kanske ta en annan väg när det blåser mycket, säger Jesper Waltersson, presschef vid Stena Line.

Vid 12.30-tiden kom larm om att ett träd vält över körbanan på riksväg 41 i höjd med Kinnarumma, rapporterar BT.

– Även viltstaketet har åkt omkull. Det är begränsad framkomlighet på platsen, säger Tommy Lieback, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, till tidningen.

Tora Tomasdottir, meteorolog Foto: Pressbild / StormGeo

Tora Tomasdottir, meteorolog vid väderinstitutet Storm, konstaterar att det redan mitt på dagen på söndagen blåser rejält, men att det är fram emot eftermiddagen som vinden blir som mest intensiv.

– Det kommer först att vara som blåsigast i de norra delarna av Västsverige, sedan flyttar det på sig söderut.  I Bohuslän blåser det som mest mellan klockan 15 och 18, och i Halland lite senare, 18-00. Samtidigt avtar vindarna i Bohuslän, säger hon.

Medelvindarna i Bohuslän kommer att ligga på omkring 17 meter per sekund vid kusten och vindbyarna kan nå upp i 23-24 meter per sekund.

I Halland blir medelvinden 15-16 meter per sekund och vindbyarna 21 meter per sekund.

”Rejäla vindbyar”

– Det kommer att vara rejäla vindbyar. Trädgrenar kan blåsa ner och bråte som ligger ute i trädgården kan få fart, säger Tora Tomasdottir.

Vid 15-tiden rapporterar Trafikverket om nedfallna träd. På väg 774 från Allmag till Stycket i riktning mot Ström ligger träd över halva körbanan. Även på väg 1610 från Seglora till Viskafors i riktning mot Borås ligger träd över körbanan.

Under måndagen lugnar sig vinden även om det fortsätter vara blåsigt under morgonen. Det kan också komma nederbörd natten mot måndagen med inslag av blötsnö i inlandet.

– Måndag kväll klarnar det upp och blir ganska stilla. Natten mot tisdagen blir kylig i hela området. Och eftersom det fallit regn kan det frysa på så det gäller att vara försiktig i morgontrafiken på tisdagen. Många kanske inte är förberedda på att det kan bli halka nu när det varit milt ett tag, säger Tora Tomasdottir.

Hon berättar att tisdagen kan bjuda på soligt och fint väder, med temperaturer på 4 - 6 grader.

Men natten mot onsdag drar nästa regnområde in över Västsverige.

Varmare luft söderifrån

– Men på torsdag och kanske även fredag blir det lite varmare, upp mot 10-12 grader. Det kommer varmluft söderifrån. Det är osäkert om det blir soligt eller inte. Det ligger en del tunna moln som lika gärna kan spricka upp.

Tora Tomasdottir konstaterar att den kommande veckans skiftande väder är normalt vårväder.

– Det är så det ska vara i mars. Men vi är ju på väg mot att det blir varmare eftersom solen står högre och högre varje dag. Vi tar ett steg i taget mot våren, säger hon.