Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Demonstranter försökte forcera avspärrningarna

Planet mot Kabul lyfte vid 22.40-tiden på tisdagskvällen.
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Bussen anländer till Landvetter flygplats.
Foto: Tomas Ohlsson
Flera demonstranter försökte forcera polisens avspärrning, uppger polisen.
Foto: HENRIK JANSSON
Flera personer har satt sig på vägen som leder ut från Migrationsverkets förvar, uppger GT:s fotograf på plats.
Foto: HENRIK JANSSON
Flera personer har satt sig på vägen som leder ut från Migrationsverkets förvar, uppger GT:s fotograf på plats.
Foto: HENRIK JANSSON
En buss har körts fram vid förvaret i Kållered.
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Under tisdagen hålls en demonstration vid förvaret i Kållered.
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Ett hundratal personer har samlats.
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
1 / 9

Tio ensamkommande ungdomar utvisades till Afghanistan under tisdagen – planet lyfte vid 22.40-tiden från Landvetter mot Kabul i Afghanistan.

Ett hundratal demonstranter samlades vid förvaret i Kållered för att protestera mot utvisningarna.

Polisen omhändertog flera demonstranter efter att dessa försökt forcera polisens avspärrningar vid förvaret när bussen skulle åka mot flygplatsen – tre misstänks för brott.

Två poliser har skadats lindrigt vid demonstrationerna. 

Det handlade från början om 15 stycken ensamkommande ungdomar som skulle utvisas. De har fått avslag på sina asylansökningar och ska lämna Migrationsverkets förvar i Kållered under tisdagen. Ett chartrat plan lyfte från Landvetter vid 22.40 på tisdagskvällen.

Bussen anländer till Landvetter flygplats.
Foto: / Tomas Ohlsson

Sent på tisdagseftermiddagen kom besked om att fem av ungdomarna får stanna i Sverige då verkställighetshinder gått igenom.

– Det är korrekt, det innebär att det finns en ny omständighet där en högre instans ska titta på ärendet en gång till, säger Hans Lippens, stabschef vid polisen. 

Kinna Skoglund är talesperson för organisationen "Vi står inte ut", men säger att hon är på plats vid demonstrationen i Kållered som privatperson.

Ett hundratal personer har samlats.
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON

– De uppgifter vi fått är att det är 17 personer som ska i väg. Av dem tror vi att det är cirka tolv ensamkommande ungdomar. Min gissning är att fyra till fem av dem fortfarande har verkställighetshinder eller överklaganden som gör att deras utvisningar kan stoppas i sista sekund, säger hon.

Ett 30-tal poliser på plats vid Migrationsverkets förvar i Kållered

Kinna Skoglund:

– Jag känner total avsky. Det är vidrigt att vi behandlar ungdomar som flytt hit för sina liv som om de är kriminella. Det är för mig ofattbart. Jag undrar om folk vet om att det är så här vi behandlar ungdomarna.

Demonstranter har samlats vid förvaret i Kållered.
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON

GT:s fotograf på plats, Henrik Jansson, berättade att det var ett hundratal demonstranter samt ett stort polispådrag på platsen under eftermiddagen och den tidiga kvällen.

– Polisen har spärrat av ordentligt med staket, och det är ett 30-tal poliser på plats. 

Polisens presstalesman på plats i Kållered berättar på eftermiddagen att det är lugnt på platsen. 

– Det är lugnt, det är vad vi har förväntat oss. Demonstranterna finns på det ställe där de anvisats och det finns inga andra händelser än, säger Stefan Gustafsson.

20-tal personer sitter på vägen

Efter 18-tiden uppger GT:s fotograf att flera personer har satt sig på vägen som leder ut från förvaret. Polisen fick flytta personerna intill vägkanten.

– Vi utökade vårt avspärrade område. I samband med att bussen nu ska lämna så var det drygt 20 personer som satte sig på vägen, säger polisens presstalesman Hans Lippens.

Läs mer:Mostafa Gholami skulle utvisas- får stanna 

Flera omhändertagna

Strax innan 19-tiden meddelar polisen att bussen har lämnat förvaret för att åka mot Landvetter. I samband med det så uppstod det handgemäng mellan demonstranter och polis.

– Det har varit handgemäng, man försökt tränga igenom polisens avspärrningar. Polisen fick bilda en kedja för att de inte skulle springa igenom, säger presstalesmannen Stefan Gustafsson och fortsätter:

– Det har skett omhändertaganden. Ett fåtal personer är misstänkta för brott.

Totalt tre personer omhändertogs i samband med händelsen. De misstänks för ohörsamhet mot ordningsmakten. Två polismän blev lindrig skadade i samband med ingripandet.

GT:s fotograf Henrik Jansson på plats berättar om tumultet.

– Polisen fick hålla ner några mot marken, de försökte forcera. De skriker "mördare, mördare", säger han. 

Bussen har körts fram till planet, enligt GT:s fotograf på plats.
Foto: HENRIK JANSSON

Vid 19.20-tiden anlände bussen till Landvetter. Polisen uppger 20.30 att tio personer, nio män och en kvinna, kommer utvisas från landet. Polisen tror att avvisningen kommer ske mellan klockan 22.00 och 22.30.

"Fortsätter fly igen"

Kinna Skoglund, som varit på plats vid förvaret, menar att de som utvisas kommer att försöka fly igen.

– Vi har mycket kontakt med personer i Afghanistan och direktkontakt med ungdomar där. Det är katastrof för dem. De flesta fortsätter fly igen. De har inga släktingar, kan inte försörja sig och känner inte landet, säger hon och fortsätter:

Polisen beskriver läget som lugnt på platsen.
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON

– De flesta har aldrig bott i Afghanistan. De är osäkra och vet inte hur landet fungerar. De känner en dubbel utsatthet - alla märker att de inte kommer därifrån. De har bott i Sverige i flera år och är vana vid vårt sätt att leva här och har därför ännu svårare att komma in i det afghanska samhället.

DN rapporterar under tisdagskvällen att ytterligare två socialdemokratiska riksdagsledamöter öppet går ut och kritiserar utvisningarna till Afghanistan. Det sker efter att flera riksdagsledamöter redan i somras gick ut med kritik mot utvisningarna i en debattartikel. Därmed är det 16 riksdagsledamöter som nu går emot den egna partilinjen.

Kostnaden för ett chartrat flygplan sträckan Göteborg-Kabul ligger mellan cirka 44 000 euro till cirka 66 000 euro.