Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Större fartyg körde in i kaj i Göteborgs hamn

Skada i skrovet på sex gånger tre meter.
Fartyget det rör sig om heter Ark Germanica. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: MarineTraffic

Ett större lastfartyg har kört in i kajen vid Göteborgs hamn.

Bogserbåtar ska vara på plats, enligt Kustbevakningen.

Enligt uppgift till Expressen/GT är skadan på fartyget sex gånger tre meter.  

Det var precis när fartyget skulle lägga till som det fick en blackout och motorerna stannade, enligt sjö- och flygräddningscentralen.

Uppgifterna bekräftas av hamnkapten Åsa Kärnebro.

– Vi har ett fartyg, Ark Germania, som skulle in till Älvsborg, men som fick en blackout. Det innebär att fartyget blir strömlöst och då kan man inte göra så mycket. Han drog nog in i kajen, säger hon.

Hur stora blev skadorna?

– Jag har inte själv varit på plats och har inte sett några bilder, så jag kan inte svara på det. Men ingen person har kommit till skada och fartyget ska ligga vid kaj nu. Det finns ingen risk att hon sjunker.

Hade fartyget kört in lite hårdare i kajen, hade Göteborg drabbats hårt och inget gods skulle kunna åka ut och in i hamnen på flera veckor, enligt en person som är väl insatt i händelsen. 

Regeln i hamnen är att man ska ha lots in till kaj, men har man åkt in ett antal gånger så är man betrodd att göra det själv. Fartyget ska ha fått lotsgodkännande så sent som för ett par veckor sedan.

Polisen inkopplad

Enligt Stefan Strömberg, presskontakt på Göteborgs Hamn, har en lots dock satts in på fartyget efter olyckan.

– En lots har satts in eftersom att fartyget inte är i brukbart skick och befälhavarens dispens upphör när fartyget inte längre är styrbart, säger han.

Strax efter klockan 13 var fartyget förtöjt och säkrat, uppger Strömberg.

– Det ligger vid kajen och är i säkert förvar. Nästa steg är att ta reda på skadornas omfattning. Det har inte blivit något läckage i alla fall.

Hamnchef Åsa Kärnebro uppger att Ark Germania är ett drygt 200 meter långt ro-ro-fartyg, enligt uppgift lastat med 140 trailers. 

– Ro-ro står för roll on roll off, alltså att man har en akterramp där man kör ombord lasten. Nu undersöker vi vad som har hänt. Vi dokumenterar händelseförloppet och skadorna.

Polisen är också inkopplad. 

– Vi är där med en polispatrull för att ta in uppgifter om vad som har skett och dokumentera skador. Det är alldeles för tidigt att säga mer än så, så i nu läget har jag ingen mer information, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.

VET DU MER? HAR DU BILDER?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen

Liknande nyheter:
Fartyget kraschar – då brakar jättekranen i vattnet

Fartyget drog med sig en hel kran ner i vattnet i den kinesiska hamnen i somras.