Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kraftiga snöfallet orsakar problem i Västsverige

Köer från i onsdags kväll.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Spårvagnstrafiken är väldigt påverkad i Göteborg.
Foto: Läsarbild
Ebba Örtengren satt fast i köer i över sex timmar.
Foto: Privat

Trafikproblemen till följd av snön har fortsatt i Västsverige under torsdagen. 

Strax innan lunch kunde till slut trafiken börja rulla på som vanligt på E6 efter stora problem sedan onsdagen. 

En av dem som satt fast i långa köer var Ebba Örtengren.

– Det var nog den värsta trafiksituationen jag varit med om.

På grund av det svåra väglaget har förseningarna i trafiken i fortsatt i Västsverige.

Problemen på E6 började redan under onsdagskvällen mellan Kungsbacka och Frillesås, när några lastbilar fastnade i snön och orsakade köer som sträckte sig i flera mil.

Under torsdagsförmiddagen var det fortfarande stopp. Men vid 11.30 kunde Trafikverket meddela att trafiken återigen flyter på som vanligt på sträckan.

Men många blev sittande i köerna på E6 över natten, vissa i över tio timmar.

Ebba Örtengren var en av alla som satt fastnade. Hon skulle hem från jobbet på Chalmers när hon hamnade mitt i trafikstockningen. Vid midnatt lyckades hon – efter sex och en halv timme – att ta sig av E6 och köra hem till Fjärås.

”Blev så himla kissnödig”

– Jag diskuterade med min man och hade jag inte kommit loss utan skulle sitta till 05 på morgonen, då hade jag ju fått hitta på någonting, säger Ebba Örtengren.

Hur var det att sitta fast under så lång tid? 

– Jag hade en bra bil, gott om bensin och en bra bok att lyssna på. Det gick ingen nöd på mig. Det enda var att jag blev så himla kissnödig och det var ju så mycket folk som gick omkring. Så det var väl det största problemet och att det var långtråkigt. 

Att inte veta hur lång tid det skulle ta var lite jobbigt säger Ebba som hade önskat lite bättre uppdateringar. 

– Det hade varit skönt att få veta vad som hände, vad är prognosen och kan jag göra något? Annars satt man ju bara där och rullade fingrarna. 

I dag blev det ingen tur till Göteborg.

– Jag pratade med min chef och vi kom fram till att jag skulle jobba hemifrån, säger Ebba Örtengren.

Övergivna elbilar på E6

Ett problem som uppstod under nattens långa väntan på E6 var elbilar som har fått slut batteri och som måste bärgas, rapporterade P4 Göteborg. Ett annat problem var lastbilar som fastnade i det svåra väglaget. 

Även kollektivtrafiken i Göteborg med omnejd är drabbad. Vid 06.30 rapporterade Västtrafik 80 trafikstörningar. Det gäller både bussar, tåg och spårvagnar. 

Tågtrafiken till och från Göteborg är drabbad och samtliga avgångar påverkas av växelfel. Felen har uppstått till följd av att is och snö kommit in i växlarna. Samma problem drabbar även många spårvagnar. 

Det är också halt på vägarna på många håll runtom i Västsverige.  På en mindre väg mellan Herrljunga och Ulricehamn har en minibuss med åtta personer åkt av vägen.

– Den har kört i diket. Där ju halt på vägen där och på en del andra håll, säger Kalle Kivistö, ledningsbefäl på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Alla personer ska ha tagit sig ur minibussen.

Fortsatt orange varning i Halland 

”Det är störningar i trafiken på flera linjer i Västra Götalandsregionen under förmiddagen och dagen på grund av vädret och väglaget. Räkna med förseningar och inställda avgångar på vissa sträckor. Håll dig uppdaterad på vasttrafik.se eller appen To Go”, skriver Västtrafik.

SMHI har utfärdat en gul varning i stora delar av Västra Götaland för vind i kombination med snöfall. I Halland var det länge orange varning men den har under dagen nedgraderats till en gul. 

Se också: 

DIREKTRAPPPORT: Följ ovädret – hur är läget hos dig?