Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ser en ökad uppgång – det är oroväckande”

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Västra Götalandsregionen.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT NYHETSBYRÅN
”Det är fortfarande ganska tidigt, men helt klart verkar det som att det håller på att hända någonting där. Vi får se hur det utvecklar sig de närmsta dagarna”, sa stadsepidemiolog Anders Tegnell under onsdagen, om coronaläget i Västra Götaland.Foto: JESSICA GOW/TT NYHETSBYRÅN

Antalet coronasmittade i Västra Götaland ökar mer än tidigare och statsepidemiolog Anders Tegnell har vädjat specifikt till västsvenskarna att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Nu säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg i VG-regionen:

 – Det vi kan notera att vi har fler kommuner med över tio fall. Sammanfattningsvis ser vi en ökad uppgång den här veckan och det är oroväckande.

På torsdagseftermiddagen bekräftades 17 nya dödsfall i covid-19 i Västra Götaland.

På torsdagsmorgonen fanns det totalt 2 291 bekräftade coronafall i Västra Götaland: 1 201 kvinnor och 1 090 män.

Vid samma tidpunkt var det 192 personer som dött i covid-19.

Det uppgav Thomas Walhberg, smittskyddsläkare, på en presskonferens under förmiddagen.

– Från vårt första fall den 26 februari fram till nu så ser vi att vi har haft en långsam ökning. Vi såg i början av april att det började gå uppåt och låg ganska stabilt. Den senaste veckan ser vi en ökning av fallen, säger han.

De flesta smittade – närmare 1 000 personer – är hemmahörande i Göteborg. De kommuner i Västra Götaland som därefter har flest smittade är Borås (185) och Uddevalla (90).

Toppen är ännu inte nådd, konstaterar Wahlberg.

– Det vi kan notera att vi har fler kommuner med över tio fall. Sammanfattningsvis ser vi en ökad uppgång den här veckan och det är oroväckande. Vi får se hur detta utvecklar sig de kommande dagarna. Vi får se mer detaljerat vad som döljer sig i den här ökningen, säger smittskyddsläkaren.

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT NYHETSBYRÅN

Anders Tegnells uppmaning

Därmed stämmer han in i statsepidemiolog Anders Tegnells ord från i onsdags. Tegnell sa då om coronaläget i Västsverige:

– Det är fortfarande ganska tidigt, men helt klart verkar det som att det håller på att hända någonting där. Vi får se hur det utvecklar sig de närmsta dagarna.

Han vände sig sedan direkt till invånarna i den här delen av landet.

– Det finns väl anledning att skicka kanske ett speciellt budskap till de ställen i landet där vi ser en ökning. Att det är extra speciellt viktigt att ta tillvara på restriktionerna och restriktionerna vi infört.

Kommuner med fler än tio labaratoriebekräftade fall

Göteborg: 979

Borås: 185

Uddevalla: 90

Mölndal: 88

Vänersborg: 81

Trollhättan: 76

Kungälv: 64

Partille: 55

Ale: 51

Alingsås: 48

Lerum: 48

Lidköping: 44

Härryda: 37

Stenungsund: 32

Skövde: 28

Mark: 26

Tjörn: 22

Herrljunga: 21

Falköping: 15

Tidaholm: 15

Ulricehamn: 14

Lilla Edet: 12

Öckerö: 12

Götene: 11

Sotenäs: 11

Tibro: 11

 

Källa: Västra Götalandsregionen

”Förväntar oss fortsatt uppgång”

Det är något som Thomas Wahlberg också trycker på.

– Vi räknar och förväntar oss en fortsatt uppgång och vi måste förhålla oss till det och ställa oss in på det och planera för det. Nu måste vi alla bidra för att hjälpa till och begränsa hastigheten på smittan. Det vi gör nu påverkar vad vi sedan ser fram emot av antalet sjuka. Vi har fortfarande all chans i världen att minska smittospridningen, säger han och fortsätter:

– Vi står inför en långhelg med valborg. Självklart ska man vara utomhus men undvik fester, andra sammankomster, undvik trängsel och håll avstånd. Både inomhus och utomhus. Försök cykla om man kan.

17 nya döda i regionen

Senare under torsdagen konstaterades 17 nya dödsfall i covid-19 i Västra Götaland. Det innebär att totalt 209 personer nu dött i smittan i regionen.

I region Halland konstaterades samtidigt tre nya dödsfall, i region Jönköping två nya dödsfall och i region Värmland två nya dödsfall.

I Halland har nu 34 personer dött till följd av viruset, i Jönköping 67 personer och i Värmland tio personer.

Antal bekräftade fall i norra Hallands kommuner

Varberg: 89

Kungsbacka: 74 

Falkenberg: 34

 

Källa: Region Halland

TV: ”Antikrundan” tvingas ställa in efter corona

”Antikrundan” tvingas ställa in efter coronaVisa beskrivning