Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bombhot mot skola – stänger lokalerna

En skola i Filipstads kommun kommer stänga på onsdag efter att ha mottagit ett bombhot.

Det uppger skolan via sin hemsida.

Enligt uppgifter till GT ska meddelandet om att det ska smälla en bomb på skolan det aktuella datumet ha skrivits på en spegel

– Det stod att en bomb skulle smälla den 19 december, säger en person med insyn i händelsen.

Det var under måndagen som skolan gick ut med informationen till vårdnadshavarna.

Det är skolledningen, kommunens säkerhetsansvarig och polis som tillsammans meddelar att skolan har blivit utsatt för ett bombhot.

Hotet gäller datumet den 19 december, alltså på onsdag.

Skolan skriver i meddelandet:

Polisen bedömer hotet som ringa men skolledningen tar det säkra före det osäkra och stänger skolan den aktuella dagen, alltså onsdag 19/12.”

Hot på skoltoaletten

Skolans rektor berättar att det skriftliga meddelandet fanns på skolans toalett. Många elever hann se meddelandet, vilket har skapat en oro.

– I och med att det är ett allmänt utrymme har många sett det. Det är lätt att ryktena börjar gå. Efter att ha diskuterat situationen tog vi beslutet att stänga ner verksamheterna i lokalerna, säger rektorn.

Enligt skolans rektor ser polisen inte hotet som ett skarpt sådant utan ett "ringa" hot. Däremot har skolan haft det oroligt i perioder under hösten med individer som vistats på skolan trots att de inte är elever. Allt sammantaget gör att skolan beslutat att stänga skolan den aktuella dagen för att lugna elever och personal.

– Det skapar en trygghet och ett lugn när vi vidtar den här åtgärden. Det är vi i skolledningen som tagit beslutet men säkerhetsansvarig och polis var helt överens om det.

Väktare sätts in

Skolan uppger också att säkerheten vid skolan kommer förstärkas ”under den tid som kommunens säkerhetsansvarige och polis anser vara behövligt”.

– Vi har väktare dagtid hela sista veckan. Vi har även patrullerande poliser som sporadiskt kommer in i skolbyggnaden.

Eleverna som drabbas kommer få hemuppgifter som ska redovisas vid ett senare tillfälle för att slippa ogiltig frånvaro.

Personen som står bakom hotet har inte identifierats.