Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Personal från SJ hålls i karantän efter coronafall

SJ-personal hålls i karantän efter att en person som åkte tåg mellan Stockholm och Göteborg bar på smittan.
SJ-personal tas ur tjänst – tros ha varit på samma tåg som den coronasmittade mannen • Passagerarlistor begärs utFoto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Fem personer har bekräftats vara smittade av Coronaviruset i Sverige. Foto: CDC / POLARIS / CDC / POLARIS POLARIS IMAGES

En person som bekräftats vara smittad av coronaviruset tog tåget från Stockholm till Göteborg i onsdags.

Nu misstänker Folkhälsomyndigheten att tåget tillhörde SJ och har därför begärt ut passagerarlistor.

Samtidigt tas personalen från SJ som var ombord tillfälligt ur tjänst.

– Vi vill inte ta några risker, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ.

I torsdags bekräftades fem nya fall av coronaviruset i Sverige, varav tre av de var i Västra Götalandsregionen.

Två av personerna i Göteborg smittades av den 30-åriga mannen som i onsdags konstaterades bära på det nya viruset. Den tredje personen insjuknade efter en resa i norra Italien.

Personen flög hem från Milano till Arlanda, och tog sedan tåget från Arlanda till Göteborg. Nu misstänker Folkhälsomyndigheten att det rör sig om ett SJ-tåg.

– Vi har fått en förfrågan från Folkhälsomyndigheten om ett tåg och lämnat det underlaget som de har begärt kring det aktuella tåget. Det är resenärsuppgifter, säger Stephan Ray.

Personal tas ur tjänst

Med risk för att skynda på spridningen av viruset väljer SJ därför att tillfälligt ta ur personalen från det berörda tåget ur tjänst.

– Vi vill inte ta några risker. Så de tas ur tjänst på obestämd tid. Man får avgöra från fall till fall hur länge de behöver stanna hemma, säger Stephan Ray.

Hur många är det?

– Det återstår att se. Just nu är det ett par stycken. Vi har inte helt bestämt om alla ska tas ur tjänst. En lokförare behöver till exempel inte ha varit i kontakt med några resenärer. Men vi kommer göra ytterligare bedömningar under helgen.

Huruvida den smittade personen faktiskt har rest med SJ vill inte Stephan Ray svara på.

– Det jag kan bekräfta är att vi fått lämna ut passagerarlistor. Mer än så kan jag inte säga i nuläget, säger Stephan Ray.

Är det Folkhälsomyndigheten som misstänker det?

– Uppenbarligen eftersom de har begärt information från oss.

Kontaktar personer som befunnit sig i närheten

Folkhälsomyndigheten svarar via mejl:

”Folkhälsomyndigheten och smittskyddsenheten i Västra Götaland följer de rutiner som finns för smittspårning, men kan inte diskutera detaljer i det pågående arbetet. Smittskyddsenheten kontaktar de personer som befunnit sig i närheten och kan ha exponerats.”

SJ har informerat de berörda som har satts i karantän att Folkhälsomyndigheten undersökt tåget, och att de kan komma till att bli omhändertagna av Folkhälsomyndigheten.

– Det är Folkhälsomyndigheten som leder vidare arbetet nu. Vi har gett dem allt de har begärt, säger Stephan Ray.

Coronaviruset sprider oro hos resenärer – Konsumenternas Försäkringsbyrå reder ut.