Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sahlgrenska drar ner på insatserna

Expressen TV sänder direkt.
Smittskyddsläkaren Peter Ullerud och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör på presskonferensen på Sahlgrenska.
Foto: HENRIK JANSSON
Sahlgrenska universitetssjukhuset meddelar nu att man drar ner på planerad vård med anledning av coronautbrottet.
Foto: DANIEL STILLER/BILDBYRÅN

All planerad vård som inte är akut eller livsnödvändig minskar på Sahlgrenska med anledning av coronautbrottet.

– Vi tittar på hur man gjort i Kina och Italien väldigt noggrant. Vi kan lära oss mycket av dem som har råkat ut före oss. Detta kommer kräva tuffa prioriteringar inom vården. Det betyder inte att vi inte kommer klara av det här. Men inte utan tuffa prioriteringar, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Västra Götalandsregionen kommer också sluta räkna de exakta fallen, som på fredagseftermiddagen var omkring 130 till antalet.

De senaste siffrorna över antalet bekräftade fall i Västra Götalandsregionen är från fredagen, då den totala siffran mitt på dagen var cirka 130 personer.

Trycket på sjukvården har ökat kraftigt och inom regionens sjukhus och stödjande förvaltningar pågår nu en rad åtgärder för att god vård ska kunna säkerställas, enligt ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen.

Sahlgrenska meddelar att delar av den planerade vården nu minskar på sjukhuset.

– Utifrån sakkunskap från ett smittskyddsperspektiv bör aktiviteten inom sjukhusets verksamheter minskas till endast den nödvändiga. Men vi fortsätter med akut och livsnödvändig vård som vanligt, säger Per-Olof Hansson, chefläkare på Sahlgrenska, i ett pressmeddelande.

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER/BILDBYRÅN

Pressträff hålls

I pressmeddelandet, skriver man:

Sjukhuset behöver ha beredskap för att kunna ta emot fler patienter och frigör därför kapacitet och personalresurser. Det är också av största vikt att minska antalet personer som rör sig på sjukhuset, för att minska smittspridningen och skydda patienter”.

De patienter som berörs kommer informeras.

Samtidigt meddelade smittskyddsläkaren Peter Ullerud, vid en presskonferens på fredagen, att smittskyddsarbetet nu går in i en ny fas med fokus på att skydda utsatta riskgrupper från att bli smittade.

– Vi släpper de att räkna de exakta konstaterade coronafallen på grund av att vi inte provtar på samma sätt. Vi har runt 130 bekräftade fall just nu och kommer i fortsättningen bara provta allvarligt sjuka patienter som kommer in till sjukhus. Det är för att skydda de allvarligt sjuka patienterna som redan ligger på sjukhus, säger Peter Ulleryd på presskonferensen.

Fokuserar på riskgrupper

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, berättar om arbetet med att säkra vårdplatser, bemanning och materiel för sjukvården.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer. De fall i samhället som inte kan ledas till riskområden har ökat och därför måste man förbereda sig för att den lilla gruppen: ”Riskgruppen”. Äldre och sjuka. De måste man fokusera på, säger Ann Söderström, på presskonferensen.

Ann Söderström menar också att de inte kan ta prover på alla som kan ha viruset.

– Vi har inte kapacitet att provta alla de som vill provta sig. Är man inte allvarligt sjuk och i övrigt frisk: Stanna hemma, säger hon på presskonferensen. 

Peter Ullerud:

– Nu handlar det om att bromsa spridningen till riskgrupperna. Det är en förändring som kommer ske olika fort. Det sker inte ”pang”. Det finns olika behov för olika åtgärder beroende på region.

TV: Kjell drabbades av corona

Kjell om coronasmittan: "Började med vanliga förkylningssymptom"