Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fem nya dödsfall i corona i Västsverige

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Utanför Östra sjukhuset i Göteborg har ett fältsjukhus byggts upp.
Foto: CARL SANDIN/BILDBYRÅN

Antalet bekräftat coronasmittade i Västra Götalandsregionen ökar tydligt, men det är ”inte den där snabba ökningen.

Det konstaterade smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg vid en pressträff på fredagen.

För närvarande vårdas 94 coronapatienter på sjukhus i regionen, varav 44 på intensivvårdsavdelning. 

Hittills har 14 personer avlidit.

– Vi kan få vår peak om fyra-fem veckor, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Västra Götalandsregionen höll på fredagsförmiddagen en pressträff i Regionens Hus i Göteborg för att ge en lägesbild av hur sjukvården hanterar coronasmittan.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström konstaterade på fredagen att det var 92 patienter som fick sjukhusvård på regionens olika sjukhus. Av dessa behövde 40 personer  intensivvård. 

På lördagen vårdas 94 personer på sjukhus varav 44 på intensivvårdsavdelning.

Enligt Folkhälsomyndighetens siffror på fredagen har ytterligare fem personer avlidit i Västra Götaland sedan torsdagen. Totalt har 14 personer dött av covid-19 i regionen.

– Vi kan se att vi börjar komma i den uppåtgående trenden på kurvan. Vi vet inte när peaken kommer. Fortsätter vi följa kurvan kommer den om 4-5 veckor. Men det är inget vi vet, konstaterar hon.

Ann Söderström pratade mycket om samarbete, både mellan landets regioner och inom vårdkedjan, mellan sjukhus, primärvård och kommun.

– Vi ska lösa det här tillsammans ekonomiskt, men också med våra samlade resurser, förklarade hon.

Samarbete mellan regionerna

Ann Söderström berättade att det pågår ett samarbete där regionerna träffas regelbundet och diskuterar hur de kan hjälpas åt med intensivvårdsplatser:

– Redan i dag förekommer det att patienter flyttas. Vi har flyttat patienter från Sahlgrenska till andra sjukhus i regionen för att få en jämnare balans.

Även smittskyddsläkare Thomas Wahlberg deltog vid pressträffen och beskrev läget så här:

– Ökningen av antalet fall ligger den här veckan på 25-30. Vi ser en tydlig uppgång men inte den där snabba uppgången. Vi vet inte när den kommer eller hur stor den blir. Med all sannolikhet får vi en snabbare ökningstakt. Därför är det viktigt att fortsätta allt vi kan med att dämpa spridningshastigheten. Stanna hemma om du har symtom och även om de är lindriga”.

Två avlidna inom äldreomsorgen i Göteborg

Inom äldrevården i Stockholm har ett stort antal personer avlidit och även i Göteborg finns nu smittspridning inom den kommunala äldreomsorgen, skriver Göteborgs-Posten.

Carin Bringestedt, sektorchef för äldreomsorg och hälso-och sjukvård i stadsdelen Centrum, säger till tidningen att 25 göteborgare som är inskrivna i den kommunala hemsjukvården har smittats av covid-19. Två personer har avlidit.

– Vi har nog inte sett kulmen än. Vi mobiliserar jättemycket kraft och är väl förberedda, säger hon till GP.

Region Halland hade på fredagen tio nya konstaterade fall av covid-19. Totalt vårdas 17 personer på sjukhus varav åtta på intensivvårdsavdelning. Totalt har åtta personer avlidit i sjukdomen.

I Värmland ligger totalt fyra patienter inlagda på sjukhus, varav en får intensivvård. En person har hittills avlidit i regionen.

Jönköpings län tar på fredagen hand om 36 covid-19-patienter på sjukhus. Elva av dessa får intensivvård. Totalt har 13 personer avlidit i länet.