Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt fler smittade – tydlig uppgång

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.Foto: HENRIK JANSSON

Västra Götalandsregionen höll en ny pressträff under torsdagsförmiddagen.

Där konstaterade man att antalet smittade i regionen fortsätter att öka – dag för dag.

– Vi har 730 bekräftade fall och 33 bekräftade dödsfall. Ökningen har varit mellan 30-60 nya fall den här veckan, säger Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland.

Under torsdagsförmiddagen höll Västra Götalandsregionen en pressträff om coronaläget. På presskonferensen medverkade Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

De kunde berätta att antalet smittade fortsätter öka, att det lider brist på skyddsmaterial och att man aktivt arbetar med att införa utökade tester på kommunal vårdpersonal.

– Vi har i dag 135 personer som ligger inne med corona. Vi jobbar mycket med skyddsmaterial och vi har skyddsmaterial nu eftersom den inhemska produktionen har kommit i gång men den behöver förstärkas så att vi ser att vi uthålligt har skyddsmaterial, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

”33 bekräftade dödsfall”

Antalet bekräftade fall är i dag över 700. 

– Vi har 730 bekräftade fall och 33 bekräftade dödsfall. Ökningen har varit mellan 30-60 nya fall den här veckan. Sammanfattningsvis ser vi en tydlig uppgång, säger Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland.

Fältsjukhuset som byggts upp i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Man inväntar fortfarande toppen av kurvan.

– När peaken kommer är svårt att avgöra och man ska vara försiktig med att dra för mycket slutsatser. Vi ska förbereda vården och det ska jobbet vara inriktat på nu, säger Thomas Wahlberg.

Smitta på äldreboenden

Äldreboende i regionen är hårt drabbade.

– Ett fyrtiotal äldreboenden har eller har haft personer som har varit sjuka, säger Thomas Wahlberg.

Man arbetar aktivt med att dra i gång en utökad kommunal provtagning. 

– Vi hoppas att vi nästa vecka får i gång en ökad provtagning som vi kommer rikta till kommunal hälso- och sjukvårdspersonal, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Dagens Nyheter uppgav att det handlade om tio gånger så många provtagningar per dag. Tidningen rättade senare uppgiften – det handlar om en fördubbling.

 

TV: Smittskyddsläkaren: ”Vi får hela tiden nya fall”

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona