Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Antalet äldre patienter på sjukhusen minskar

Folkhälsomyndighetens Sara Byfors om Sveriges vaccinationsgrad.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På onsdagseftermiddagen höll Västra Götalandsregionen en presskonferens om läget i regionen med anledning av pandemin: antalet coronafall och antalet patienter har minskat den senaste veckan. 

– Även om vi haft en nedgång på totalen så har vi väldigt långt kvar innan vi får ner samhällspridningen. Det är inte läge att börja släppa efter, det blir en rekyl, säger Thomas Wahlberg. 

– De äldsta har haft nytta av vaccinationerna, det är en positiv signal att vaccinationerna gör nytta, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör. 

Under förra veckan rapporterades 5 316 nya fall av covid-19 in i Västra Götaland, en minskning med tre procent jämfört med föregående vecka.

Det var en minskning av antalet smittade för andra veckan i rad även om den stora minskningen av antalet fall skedde mellan vecka 15 och 16.

Dessutom kommer Västra Götalandsregionen under denna vecka få 74 360 doser av covidvaccin, det är den högsta siffran hittills.  

– Incidensen minskar i de flesta åldersgrupperna, men vi ser en ökning i gruppen 0-19 år och en liten ökning i åldrarna 30-39, säger Thomas Wahlberg, på presskonferensen.

”Är inte läge att börja släppa efter” 

När det gäller barn och ungdomar så ser Västra Götalandsregionen en minskning bland gymnasielever men en uppgång hos de andra grupperna.  

Thomas Wahlberg vill fortsatt uppmana allmänheten att följa rekommendationerna som att använda munskydd i kollektivtrafiken och arbeta hemifrån. 

– Även om vi haft en nedgång på totalen så har vi väldigt långt kvar innan vi får ner samhällspridningen. Det är inte läge att börja släppa efter, det blir en rekyl. 

– Jag får höra att fler och fler återgår till jobbet och att fler återgår till fysiska möten och börjar smyga in träffar, det är inte läge för det nu.  

Antalet patienter som behöver inneliggande vård på sjukhusen i regionen fortsätter att minska, däremot ligger antalet på Iva fortsatt högt.

Antalet patienter minskar

– Antalet patienter har gått ner successivt, till i dag 278 inneliggande patienter. Det som är oroväckande att vi har 70 personer inneliggande på Iva. Det är oerhört kämpigt alla, personalen är hårt belastad. Det är för många som blir allvarligt sjuka, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör. 

Jan Kilhamn säger också att andelen äldre personer som behöver vård på sjukhus är färre, vilket kopplas till vaccinationerna. 

– De äldsta har haft nytta av vaccinationerna, det är en positiv signal att vaccinationerna gör nytta, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör. 

När det gäller vaccinationerna är Västra Götalandsregionen i fas 3 och vaccinerar de som är 60 år eller äldre, på vissa platser har man kunnat gå ner på de som är 55 år eller äldre. 

– Det är högt tryck i bokningarna, är man 60 år eller äldre och inte har bokat en tid är det hög tid för det, säger vaccinsamordnaren Kristine Rygge.