Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbråk vid skola – 50 personer deltog

En polisinsats pågår vid Burgårdens gymnasium i Göteborg under fredagen.

Enligt uppgifter till GT så har det varit ett stort slagsmål mellan flera ungdomar på skolan och enligt polisens presstalesman så har det förekommit ”nästan upploppsliknande aktiviteter”.

Två dagar på raken har oroligheter utbrutit vid skolan och två personer har omhändertagits.

– Vi har förstärkt vår närvaro. Vi har fler poliser och god kontakt med skolan, säger Anders Börjesson, lokalområdespolischef för Citypolisen i Göteborg.

Polis är på plats vid Burgårdens gymnasium i Göteborg under fredagen. Enligt uppgifter till GT så handlar det om en insats med anledning av att det under torsdagen varit ett stort slagsmål mellan ungdomar och att det finns en oro att det ska utmynna i upplopp.

Polisens presstalesperson i Region Väst, Thomas Fuxborg, kan inte bekräfta att ett slagsmål ska ha ägt rum, men vidimerar att det har varit väldigt stökigt.

Skolans verksamhetschef bekräftar däremot att ett bråk ägt rum under torsdagen.

Christer Fuxborg:

– Jag vet att det då ska ha varit oroligt runt skolan. Det finns ingen anmälan, men jag har hört att det har handlat om nästan upploppsliknande aktiviteter med väldigt mycket folk på skolan, säger han och fortsätter:

– Vi är på plats och håller på med ordningshållande åtgärder just för att det har varit oroligt runt skolan tidigare i veckan. Därför närvarar vi.

Men det låter som att det tas på stort allvar?

– Ja, det verkar vara en viss dignitet på det här. Det är just för att det var så mycket folk och så pass oroligt, säger Fuxborg.

Två omhändertagna

Anders Börjesson, lokalområdespolischef för Citypolisen i Göteborg, säger att det har varit oroligt vid Burgårdens gymnasium under onsdagen och torsdagen.

– Mina poliser beskriver att det varit oroligt i veckan. Det har varit bråk mellan ungdomar som har eskalerat under veckan. I onsdags var det 30 ungdomar.  Värst var det i torsdags med ett 50-tal ungdomar. När vi kom till platsen blev det stökigt och viss irritation riktades mot oss. Vi omhändertog två personer för störande av den allmänna ordningen enligt polisparagraf 13.

– I dag förstärkte vi vår närvaro. Vi har fler poliser och god kontakt med skolan.

Ni har gjort det i förebyggande syfte?

– Ja, det kan man säga. Vi har också hjälp av poliser som normalt sett inte jobbar i city.

Enligt Börjesson är det både elever och utomstående ungdomar som är inblandade i händelserna. Han vet dock inte vad grunden till stöket är.

Nämner Instagramupploppet

Thomas Fuxborg drar paralleller till de så kallade Instagramupploppet som ägde rum i Göteborg 2012.

– Det var ju ett bråk för några år sedan på en annan gymnasieskola. Där någon hade lagt ut en bild på någonting och så blev det stökigt sedan. Men jag vet inte exakt vilken dignitet det är i det här fallet.

Det finns inga uppgifter om att någon har skadats i samband med händelserna.

Kom till skolan för att "göra upp"

Verksamhetschef Jenny Larsson på Burgårdens gymnasium bekräftar att ett bråk ägt rum under torsdagen och att polisen är på plats på skolan under fredagen.

– Oroligheterna har skett utanför skolan under dagen i går. Liknande händelse inträffade också i början av läsåret, säger hon.

Vilka är inblandade? 

– Det är delvis elever och delvis utomstående personer som varit inblandade i bråket. Men vi tar vårt ansvar och gör vad vi kan. Idag är polisen på plats utanför skolan för att öka tryggheten. 

Vad handlade bråket om? 

– Vi vet inte i detalj vad det handlar om för konflikt. Men det kan vara konflikter som uppstått i eleverans bostadsområden och därför har utomstående senare kommit till skolan för att "göra upp".

Finns det risk att bråket blossar upp på nytt?

– Det vet vi inte i nuläget. Men vi håller på med ett kartläggningsarbete för att ta reda på vilka elever det handlar om som varit inblandade, för att sedan prata med dem och deras vårdnadshavare. 


DET HÄR VAR INSTAGRAMUPPLOPPEN

Ett anonymt konto startades på Instagram 2012 där bilder på unga kvinnor och förnedrande och sexuella texter publicerades.

Bilderna orsakade ilska hos drabbade ungdomar och deras vänner och personer som påstods ligga bakom kontot söktes upp och blev dödshotade.

Händelserna kulminerade när hundratalas uppretade ungdomar samlades utanför en gymnasieskola i Göteborg.

Polisen fick kalla in vanliga patruller, hundpatruller och helikopter för att stävja oroligheterna som bland annat utmynnade i stenkastning och misshandel.
Två unga tjejer dömdes för grovt förtal, för att ha stått bakom kontot.