Fånge jagades av polis i åtta timmar

Publicerad

En stor polisinsats har pågått utanför Gränna för att få tag i en förrymd fånge i 18-årsåldern

Mannen ska ha rymt under en rastpaus från en transport vid Brahehus på E4 onsdagsförmiddagen.

– Han har sprungit i skogen i åtta timmar med poliser och hundar efter sig hack i häl. Han är nog enormt stressad, som Thomas Agnevik på polisen i Jönköping.

Vid 20-tiden meddelade polisen att mannen hade hittats.

Polis jagade med hjälp av helikoptrar och hundar en ung man som rymt från en av Kriminalvårdens transporter i Småland. Mannen skulle till SIS-hem för tvångsvård. En stor polisinsats pågick under onsdagskvällen längs väg 133 strax öster om Gränna.

Polisen uppmanar allmänheten till försiktighet om man skulle se mannen som skulle förflyttas mellan två ungdomshem. Han ska ha smitit redan på onsdagsförmiddagen strax före klockan elva och var vid 19-tiden på kvällen fortfarande på fri fot.

– Han ska vårdas, säger Agnevik.

Är den här mannen farlig?

– Nej, vi tycker inte det. Men jag rekommenderar att man ska vara försiktig. Han kan vara enormt stressad, han har varit ute länge, säger Thomas Agnevik.

Rymde från fångtransport

Mannen transporterades som ensam fånge av Statens Institutionsstyrelse tillsammans med personal från det SIS-hem han var på väg till.

– Han avvek från deras förvar i samband med att man tog en paus vid Brahehus vid elvatiden, säger Thomas Agnevik till tidningen.

Vid 19.40-tiden meddelade polisen att mannen omhändertagits i skogen öster om Gränna. Omhändertagandet har gått odramatiskt till, enligt polisen.

Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER