Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilar fast i massorna – kraftig översvämning

Nästan en och en halv meter högt vatten på sina håll – se bilderna.
Nattens oväder har orsakat kraftiga översvämningar i centrala Uddevalla under onsdagsförmiddagen.
Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Nattens oväder har orsakat kraftiga översvämningar i centrala Uddevalla under onsdagen.

Flera bilar har kört fast i vattenmassorna under dagen.

– Vattnet är uppemot 1,4 meter högt. Folk bara kör ut och tänker sig inte för, säger bärgaren Ingvar ”Bamse” Wiik från Highway Service.

De mycket hårda vindarna under natten till onsdagen har lett till att havet trängts upp på land och orsakat kraftiga översvämningar i centrala Uddevalla.

Redan vid 03-tiden i natt spärrades Bastiongatan av med skyltar. Trots det har flera bilar kört fast i vattenmassorna.

– Vattnet är uppemot 1,4 meter högt. Folk bara kör ut och tänker sig inte för, säger bärgaren Ingvar ”Bamse” Wiik från Highway Service.

Innan det ljusnade fick bärgarna arbeta idogt på platsen då ett stort antal bilar körde ut i vattnet och blev kvar.

– De tror att de ska klara det, men det går inte att köra i så högt vatten. I morse var vi mer eller mindre stationerade där och fick hjälpa människor på löpande band. Nu ser bilisterna avspärrningarna bättre så nu är det inte lika mycket, säger han.

Bärgaren Ingvar ”Bamse” Wiik hade mycket att göra under onsdagsmorgonen.
Foto: ROBERT BETZEHAG

Djursjukhus får hämta patienterna 

På Bastiongatan ligger djursjukhuset AniCura Bohuslän, under dagen har personalen fått hämta ägarna och deras sjuka djur med hjälp av en jeep, som är tillräckligt hög för att köra i det djupa vattnet. 

– Djurägarna blir väldigt glada att bli hämtade i den. Vi har inte fått in vatten i byggnaden men det är väldigt mycket vatten på gatan – och då har det ändå minskat lite, säger Sandra Schwars, som är receptionist på djursjukhuset. 

Om de inte har hämtat och lämnat djuren i jeepen, så har de fått gå och möta sina patienter baksidan. 

– Vi personal har ju inte heller kommit fram så vi fick parkera våra bilar ett kvarter bort och sen gå en omväg. Men en kollega struntade i det och gick på trottoaren i vattnet medan hennes hund simmade sidan om, berättar Sandra. 

Men det är inte ovanligt, enligt Sandra, att det blir översvämning på den vägen. 

– Det brukar hända några gånger om året, på natten. Men då har allt vatten sköljts undan till morgonen. 

Sandra Schwars jobbar på djursjukhuset som påverkas av översvämningen.
Foto: Privat.
Sara Sundbäck som jobbar på djursjukhuset hjälper djuren att komma till sjukhuset.
Foto: Privat
En minibuss som sitter fast i vattenmassan på Bastionsgatan.
Foto: Privat

”Parkeringen var helt under vatten” 

Åsa Söderlind jobbar på ett äldreboende i centrala Uddevalla. 

– Det har blåst och regnat hela natten. Vi har ett stort fönster på boendet och då såg jag bort mot Kampenhof och Riverside, hela parkeringen var helt under vatten. 

Åsa berättar att det var många bilar som försökte köra i vattnet men som sen fick vända tillbaka. De parkerade bilarna vid busscentralen Kampenhof, hade vatten upp över däcken. 

– Jag sa till min man som var i med i bilen när vi skulle köra hem, att det inte kan vara kul att ha bilarna mitt på parkeringen, jag vet inte ens hur de skulle kunna förflytta bilarna, säger Åsa. 

Åsa Söderlind, fick ta en annan väg hem från jobbet, på grund av översvämningen.
Foto: Privat

”Finns inte mycket man kan göra”

Enligt Fredrik Stengavel, enhetschef för park och gata på Uddevalla kommun, kommer man inte aktivt gå in för att sanera de drabbade områdena.

– Det finns inte så mycket man kan göra utan vi har stängt av gatan och nu väntar vi på att vattnet ska sjunka undan, säger han.

Han misstänker att det rör sig om åtminstone ”några timmar” innan framkomligheten återgår till det normala på de översvämmade vägarna.

Uddevalla har en lång historik vad gäller översvämningar, förra året hände det flera gånger berättar Fredrik Stengavel.

– På sikt håller vi på att projektera och bygga översvämningsskydd men det är ingenting man gör i en handvändning, det tar tid och kostar pengar och man måste lösa hur det ska göras, säger han.

Nya varningar från SMHI 

SMHI hade inför onsdagsnatten klass 1-varnat för hårda vindar och höga vattenflöden i nästan hela Västra Götaland. Trafikverket ställde in alla tåg på sträckan Uddevalla-Strömstad mellan klockan 00.01 och klockan 12.00 samt sträckan Varberg-Borås mellan klockan 00.01 och 10.00 som en följd av varningarna.

Under onsdagsförmiddagen har SMHI dessutom utfärdat ytterligare klass 1-varningar för höga vattenflöden är att vänta under torsdagsdygnet. 

– Det är blåst och djupa lågtryck som styr lite mer över vatten- och havsvattennivåer. Men höga flöden handlar i regel om längre tids nederbörd eller snö som smälts, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm. 

De nya varningarna gäller Sjuhärad, Halland och västra delen av Jönköpings län och väntas ha sin kulmen tidigt på torsdagen.

– Det finns stor risk för mindre översvämningsproblem. Men det kommer lugna ner sig redan i morgon. Först på lördag kommer regnet tillbaka, men det ser inte ut att bli så mycket, säger Lasse Rydqvist. 

Översvämningsproblem

Men översvämningsproblem har det blivit redan under onsdagen.

Borås kommun har gått ut med en varning för de höga vattenflödena i Kransån och Lillån. Kommunen uppmanar allmänheten till försiktighet, bland annat vid delar av Kransmossens friluftsområde som har spärrats av. 

– Jag har aldrig sett så mycket vatten på det sättet, säger Anna Karlsson, fritidskonsulent på Borås stad och den som inspekterat området under dagen, till lokaltidningen BT.

Värmerekord på flera platser i Sverige

Meteorologen Lasse Rydqvist berättar om de höga temperaturerna under onsdagen.