Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt mässlingsfall – ett litet barn sjukt

Ett fall av mässling har konstaterats på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Ett fall av mässling har konstaterats på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, uppger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen.

– Det är ett litet barn som inte kunnat få sin första vaccination och insjuknat under en utlandsresa, säger hon.

Smittspårning pågår just nu på sjukhuset. 

Efter att fallet av mässling bekräftats så arbetar sjukhuset att göra en såkallad smittspårning på en vårdcentral och en klinik på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

– Det var för tidigt i förloppet för att förstå att det var mässling när de sökte vård, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen.

Smittspårningen genomförs genom att sjukvården tar kontakt med samtliga patienter som varit på plats och med eventuella anhöriga som följt med.

– Vi kontaktar alla patienter eller deras föräldrar och så får vi höra vilka de hade med sig. Så det handlar om att nysta och nysta, säger Gunilla Ockborn.

Personen som är smittad är ett litet barn som ännu inte kunnat få sin första vaccination. Barnet har smittats utomlands.

Smittsam virussjukdom 

Det är oklart hur många som kan ha utsatts för smittan. 

Mässlingen är en smittsam virussjukdom som ger hög feber, torrhosta, irriterande och ljuskänsliga ögon. Efter ett par dagar får man utslag. 

I ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen beskrivs sjukdomsförloppet så här:

"Efter 3-4 dagar kommer ett storfläckigt, rött och ofta sammanflytande utslag som vanligen debuterar i ansiktet för att sedan sprida sig mot bål och extremiteter"

Sjukdomen är ovanlig i Sverige då de allra flesta vaccineras mot mässling vid 18 månaders ålder. 


Texten uppdateras